Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Divlja deponija u Aleksinačkom Rudniku, angažovana inspekcija

rss

16.01.2019.

Mesecima meštani Aleksinačkog Rudnika mole da im nadležni reše problem jer se zbog đubreta koje se gomilalo stvorila divlja deponija u ovom naselju, a tvrde da oko nje ima i pacova, pa se boje zaraze.

Deponija u ulici Božanić Stanić / Foto: Južne vesti

U Opštini Aleksinac kažu da se velika količina smeća nalazi u zgradi koja je davno oštećena u požaru, te je opasno da ga radnici izvuku, ali da je zato angažovana građevinska inspekcija koja bi trebalo da reši problem.

Meštani Ulice Božanić Stanić u Aleksinačkom Rudniku su još pre nekoliko meseci apelovali da se ukloni divlja deponija. Oko nje su primetili i pacove, kako kažu, a kada ima vetra otpad leti na sve strane.

Mi smo poslali prijavu inspekciji. Porodice koje sakupljaju sekundarne sirovine su napravile veliku deponiju otpada koji je doveo do zagađenja cele ulice. Nekoliko ogromnih bala sa flašama, limenkama i papirom su zakrčile prilaz naselju - kažu meštani.

Nedavno su zbog ovog problema, ali i čestih krađa u naselju, imali protest kako bi nadležnima poručili da reše višemesečne probleme koje imaju zbog nagomilanog smeća.

Portparol Opštine Aleksinac pojašnjava da se velika količina smeća nalazi u zgradi koja je gorela u požaru, a dodatno je oštećena jer nema krov i opasno je da radnici uđu unutra i izvuku otpad.

Nestabilni građevinski elementi predstavljaju opasnost za radnike koji bi morali da ulaze u objekat kako bi ručno izvukli smeće. Inicirana je građevinska inspekcija da utvrdi mogućnost za donošenje rešenja o uklanjanju predmetnog objekta - objašnjavaju.

Iako tvrde da se smeće u ovom naselju redovno čisti, u delu gde se nalazi pomenuta zgrada "konstantno dolazi do ugrožavanja javnih površina otpadom". Posebno je problematična Ulica Božanić Stanić, ističu, u kojoj se osim javne površine i dvorišta nalazi i polusrušena zgrada u čijem stabilnom delu ljudi žive.

Otvoreni prostor pored predmetnog objekta biće u kratkom roku očišćen od strane JKP Komunalne usluge Aleksinac u okviru akcije uklanjanja smetlišta na teritoriji opštine koje organizuje nadležni organ za zaštitu životne sredine - dodaju.

Naselje Aleksinački Rudnik se nalazi na manje od 1,5 km od opštinske deponije, podsećaju, na koju građani mogu da odlože građevinski šut i kabasti otpad koji ne može da stane u kontejnere. Kažu i da JKP Komunalne usluge omogućava građanima koji dokažu da su redovno plaćali račune da povremeno besplatno odlože šut ili kabasti otpad na deponiju.

Izvor: Južne vesti


# Aleksinački Rudnik deponija Komunalne usluge JP Južne vesti
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima