Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Дивља депонија у Алексиначком Руднику, ангажована инспекција

rss

16.01.2019.

Месецима мештани Алексиначког Рудника моле да им надлежни реше проблем јер се због ђубрета које се гомилало створила дивља депонија у овом насељу, а тврде да око ње има и пацова, па се боје заразе.

Депонија у улици Божанић Станић / Фото: Јужне вести

У Општини Алексинац кажу да се велика количина смећа налази у згради која је давно оштећена у пожару, те је опасно да га радници извуку, али да је зато ангажована грађевинска инспекција која би требало да реши проблем.

Мештани Улице Божанић Станић у Алексиначком Руднику су још пре неколико месеци апеловали да се уклони дивља депонија. Око ње су приметили и пацове, како кажу, а када има ветра отпад лети на све стране.

Ми смо послали пријаву инспекцији. Породице које сакупљају секундарне сировине су направиле велику депонију отпада који је довео до загађења целе улице. Неколико огромних бала са флашама, лименкама и папиром су закрчиле прилаз насељу - кажу мештани.

Недавно су због овог проблема, али и честих крађа у насељу, имали протест како би надлежнима поручили да реше вишемесечне проблеме које имају због нагомиланог смећа.

Портпарол Општине Алексинац појашњава да се велика количина смећа налази у згради која је горела у пожару, а додатно је оштећена јер нема кров и опасно је да радници уђу унутра и извуку отпад.

Нестабилни грађевински елементи представљају опасност за раднике који би морали да улазе у објекат како би ручно извукли смеће. Иницирана је грађевинска инспекција да утврди могућност за доношење решења о уклањању предметног објекта - објашњавају.

Иако тврде да се смеће у овом насељу редовно чисти, у делу где се налази поменута зграда "константно долази до угрожавања јавних површина отпадом". Посебно је проблематична Улица Божанић Станић, истичу, у којој се осим јавне површине и дворишта налази и полусрушена зграда у чијем стабилном делу људи живе.

Отворени простор поред предметног објекта биће у кратком року очишћен од стране ЈКП Комуналне услуге Алексинац у оквиру акције уклањања сметлишта на територији општине које организује надлежни орган за заштиту животне средине - додају.

Насеље Алексиначки Рудник се налази на мање од 1,5 км од општинске депоније, подсећају, на коју грађани могу да одложе грађевински шут и кабасти отпад који не може да стане у контејнере. Кажу и да ЈКП Комуналне услуге омогућава грађанима који докажу да су редовно плаћали рачуне да повремено бесплатно одложе шут или кабасти отпад на депонију.

Извор: Јужне вести


# Алексиначки Рудник депонија Комуналне услуге ЈП Јужне вести
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима