Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Bog mi je dao četvoro dece, ali sa svakim sam prošla golgotu

rss

28.04.2020. srbizasrbe.org

Obično u izveštajima iz prvih poseta pri kraju navodimo šta je neophodno od pomoći. Ovog puta ćemo to učiniti nešto drugačijim redom. U razgovoru s porodicom Stojković iz sela Dobrujevac kod Aleksinca saznali smo da su im neophodne rotaciona kosačica i balirka za seno, a golim okom se moglo videti da su im zbog ogromne vlage prekopotrebni izolacija, oluci, staza oko kuće i sređivanje soba.

Bog mi je dao četvoro dece, ali sa svakim sam prošla golgotu

Na naše direktno pitanje da li su im, u slučaju da ne budemo mogli sve da obezbedimo, potrebnije mašine ili pomoć oko kuće, posebno imajući u vidu sve okolnosti o kojima će biti reči u nastavku, dobili smo nedvosmislen odgovor:

Joj, mašine ako ikako možete, pa ćemo dalje mi lako izgurati.

Bio je to odgovor koji puno govori o ovoj namučenoj porodici i za nas dovoljan signal da se ipak potrudimo da im obezbedimo sve. Taj odgovor dala nam je majka Jelena koja je ozbiljan srčani bolesnik. Njen suprug Miroslav takođe je srčani bolesnik. Njih dvoje imaju četvoro zlatne dece koja većinom imaju teške zdravstvene probleme. 

„Svako dete je imalo svoju tužnu pričuˮ

David (17) od rođenja ima omfalokelu (ispadanje trbušnih organa), što mora da operiše. Sara (10) je imala izkliznuće butne kosti, a zatim i pet operacija. Uskoro je očekuje šesta zbog spleta creva. Petar (9) je prevremeno rođen u petom mesecu trudnoće. Jedva je preživeo zbog čega sada kaska u razvoju i ide u školu po specijalnom programu. Stefan (6) je, Bogu hvala, zdrav.

Majka Jelena obožava svoju decu, ali priznaje da im život nije lak:

Jeste mi Bog dao četvoro dece, ali sa svakim sam prošla golgotu. Svako nam je dete imalo svoju tužnu životnu priču, a i mi smo imali svoje nedaće, nesreće i brodolome. Sad je teško da se vratimo u kolosek, ali moramo.

„Nismo lenji, ali smo imali trnovit putˮ

Stojkovići od sigurnih primanja imaju samo dečiji dodatak, tako da prevashodno žive od poljoprivrede.

Nismo lenji ljudi, ali nas je život vodio trnovitim putevima. Imamo pet hektara, a držimo i nešto stoke. Ipak, iako imamo traktor, kuburimo mnogo sa priključnim mašinama. Uvek molimo da nam neko izađe u susret i taj neko dođe kad on može, a to često nije onda kada je nama najpotrebnije. Zato uvek kasnimo sa usevima, košenjem i baliranjem. Ceo život prikupljam pare za te mašine, ali, nažalost, da živim još 1.000 godina ne bih uspela to da sakupim, priča ova vredna domaćica.

Sobe zbog vlage i crnila izgledaju užasno. O starom i dotrajalom pokućstvu da ne trošimo reči... Čak ni to sve nije bilo dovoljno, pa im je pre izvesnog vremena izbio požar u jednoj sobi koji su, sreća, uspeli da ugase jer su se nalazili odmah u sobi pored.

„Vi ste naši milosrdni anđeliˮ

Završićemo ovaj izveštaj rečima koje nam je uputila majka Jelena:

Hvala što ste došli da se uverite u sve što sam vam pisala. Nemojte nas zaboraviti. Vi ste naša jedina i poslednja nada. Naši milosrdni anđeli!

Teške i obavezujuće reči. Neka budu podstrek svima nama da zbrinemo još jednu ugroženu porodicu. Mali Stojkovići i njihovi, hvale vredni, roditelji to zaslužuju. Donacije se mogu slati na ovom linku.

Komentara: 0


# Dobrujevac humanitarna pomoć
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima