Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Anita Nikolić iz Dobrujevca ima cerebralnu paralizu, njen put u školu je sprečila birokratija

rss

11.02.2021. Večernje novosti

Jednom rečju Anita Nikolić (15) iz Dobrujevca kod Aleksinca je tinejdžerka kao i svaka druga, ali... Anita boluje od cerebralne paralize i kreće se uz pomoć kolica. Ipak, ne želi da odustane od školovanja pa je upisala Srednju školu za učenike sa posebnim potrebama "Carica Jelena" u Nišu. Njeno selo je od Niša udaljeno 34 kilometra i upravo ta razdaljina od kuće do škole nepremostiva je prepreka za Anitu i njene roditelje.

Foto D. Alihodžić / Večernje novosti

Dok njeni vršnjaci gledaju da na sve moguće načine izbegnu nastavu, Anita najiskrenije želi da se druži sa svojim vršnjacima i profesorima. Ostvarenje njene želje vredi 20.000 dinara mesečno koliko sleduje njoj i njenom pratiocu za autobusku kartu. Majka Jelena podnela je zahtev lokalnoj samoupravi još pre tri meseca, ali usmeni odgovor nadležnih "da imaju pravo ali da ne znaju kada će dobiti novac" slaba su uteha Nikolićima jer pola školske godine je već prošlo. Slučaj ove porodice možda najbolje ilustruje koliko su ponekad, deca sa posebnim potrebama diskriminisana u malim sredinama.

- Neću se nikada pomiriti sa činjenicom da moje dete bude zatvoreno među četiri zida.

Ona ima pravo na život i od toga ne odustajem. Presrećna je kad uspemo da je odvedemo u školu, jednostavno ne želi da se vrati kući. Ponekad joj bude krivo što moram biti s njom, a da sinovi Nikola (10) i Mihajlo (3) ostanu sami kući - priča ova majka koja već 15 godina svoje najstarije čedo nosi na rukama.

Tek kada je Anita napunila dve godine saznali su od čega boluje jer su ih dotad, kako ova požrtvovana majka tvrdi, lekari uveravali da će "biti sve u redu i da samo malo kasni u razvoju". Jelena ne zna da li su zbog okasnele dijagnoze izgubili dragoceno vreme ili im je prosto takva sudbina.

- Sve ove godine ni od koga nismo ništa tražili. Bavimo se poljoprivredom i od nje nas petoro živimo. Nije bilo lako ni kada smo Anitu morali svakodnevno da vozimo u osnovnu školu u susednom selu Katun, ali opet to nije predaleko. Za nas je Niš kao na kraju sveta jer moramo se pobrinuti oko prevoza za nas dve i to specijalnim vozilom da bi mogla da koristi kolica, a istovremeno i za mlađu decu koju ostavljam kod kuće. Dok je Anita na nastavi čekam je na ulici i tako od septembra. Zašto ona ne može da ima ista prava na školovanje kao deca koja žive u Nišu ili Beogradu - veli Jelena.

Ona je i podnela zahtev da im se odobre putni troškovi. Usmeno joj je rečeno da imaju pravo na 20.000 mesečno. Ali dok novac za prevoz do škole, koji po svemu pripada Aniti i njoj kao pratnji ne stigne, ova majka hrabrosti već je i našla taksi udruženje koje im je izašlo u susret i umanjilo cenu prevoza kada su saznali za njihovu situaciju.

- Tih 20.000 ne bi pokrili celokupne troškove, morali bismo i mi da dodamo još par hiljada dinara. Taksista je pristao da sam vozi Anitu do škole i tamo bi se nastavnici pobrinuli za nju, a ja bih ostala kod kuće jer počinje i sezona poljskih radova - razmišlja Jelena kojoj je svaki dinar važan jer sakuplja novac za Anitinu četvrtu operaciju kod ruskih lekara u Ćupriji.

ISPITAĆE ZAŠTO SE ČEKA REŠENjE

PREDSEDNIK opštine Aleksinac Dalibor Raičević potvrdio nam je da će Anitin zahtev biti pozitivno rešen i da je "procedura u toku" kod Centra za socijalni rad. Dodao je da će ispitati i zašto Nikolići toliko dugo čekaju na rešenje.

Ne želim ništa da joj uskratim

Hoću da je izlečim ali i da joj ne uskratim to do čega je njoj stalo. Pomalo sam ljuta na sve jer sam svesna da hranitelji ovakve dece imaju veće privilegije i pomoć od bioloških roditelja - kaže Jelena, Anitina mama.

Izvor

Komentara: 0


# Dobrujevac Dalibor Radičević Anita Nikolić
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima