Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinac kupuje električnu čistilicu vrednu više od 24 miliona dinara, kažu zbog manjka radnika

rss

14.12.2021. Južne vesti

Zbog toga što, po rečima predsednika Opštine Aleksinac, nema dovoljno komunalnih radnika koji bi adekvatno obavljali posao, kupiće električnu čistilicu koja će moći da čisti i centralne gradske zone i trotoare. Javna nabavka za kupovinu ove mašine je raspisana, a njena vrednost je procenjena vrednost na 24 i po miliona dinara.

Foto: arhiva

Opština koja 2021. godine ima ukupni budžet od oko 1,3 milijardu dinara i za poziciju komunalnih delatnosti je izdvojila blizu nešto više od 117 miliona, rešila je da izdvoji preko 24 miliona za mašinu koja će čistiti ulice.

Predsednik Opštine Dalibor Radičević kaže da u Aleksincu ima sve manje radne snage u javno-komunalnom preduzeću, a da je sve više ulica za čišćenje, pa je nabavka ove mašine bila neophodna, jer je mnogo primedbi na čistoću u gradu.

Radnike koje komunalno preduzeće postavi za čišćenje na metlu, što bi se žargonski reklo, su obično radnici koji više nisu u stanju da rade neke druge poslove, imaju neku prateću bolest ili su u godinama kada više ne mogu da rade na zeleninu ili na groblju pa ih prebacuju na čišćenje i onda je efekat mali - kaže Radičević.

Objašnjava da je u dogovoru sa direktorom JKP Komunalne usluge, preduzeća čiji su ukupni godišnji prihodi oko 160 miliona, odlučeno da se nabavi električna čistilica koja je ekološki čistija, manje bučna i može da ulazi u pešačke zone.

Na pitanje zbog čega nije razmatrano zaposlenje novih ljudi umesto nabavke ove mašine čija je procenjena vrednost više od 24 miliona dinara, kaže da je to neizvodljivo, jer mali broj radnika odlazi iz firme.

Po novoj uredbi onoliko lica koliko napusti firmu u prethodnoj godini 70 posto od toga može da se zaposli u narednoj - objašnjava Radičević.

Prema dostupnim dokumentima, u JKP Komunalne usluge na kraju 2020. godine su bila 102 zaposlena, od toga njih 13 njih je zaduženo za čišćenje javnih površina.

Danas je otvaranje ponuda sa tendera, nakon čega će Opština Aleksinac sklopiti ugovor o kupovini električne čistilice.

Izvor


# predsednik opštine Dalibor Radičević Komunalne usluge JP smeće
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima