Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексинац купује електричну чистилицу вредну више од 24 милиона динара, кажу због мањка радника

rss

14.12.2021. Јужне вести

Због тога што, по речима председника Општине Алексинац, нема довољно комуналних радника који би адекватно обављали посао, купиће електричну чистилицу која ће моћи да чисти и централне градске зоне и тротоаре. Јавна набавка за куповину ове машине је расписана, а њена вредност је процењена вредност на 24 и по милиона динара.

Фото: архива

Општина која 2021. године има укупни буџет од око 1,3 милијарду динара и за позицију комуналних делатности је издвојила близу нешто више од 117 милиона, решила је да издвоји преко 24 милиона за машину која ће чистити улице.

Председник Општине Далибор Радичевић каже да у Алексинцу има све мање радне снаге у јавно-комуналном предузећу, а да је све више улица за чишћење, па је набавка ове машине била неопходна, јер је много примедби на чистоћу у граду.

Раднике које комунално предузеће постави за чишћење на метлу, што би се жаргонски рекло, су обично радници који више нису у стању да раде неке друге послове, имају неку пратећу болест или су у годинама када више не могу да раде на зеленину или на гробљу па их пребацују на чишћење и онда је ефекат мали - каже Радичевић.

Објашњава да је у договору са директором ЈКП Комуналне услуге, предузећа чији су укупни годишњи приходи око 160 милиона, одлучено да се набави електрична чистилица која је еколошки чистија, мање бучна и може да улази у пешачке зоне.

На питање због чега није разматрано запослење нових људи уместо набавке ове машине чија је процењена вредност више од 24 милиона динара, каже да је то неизводљиво, јер мали број радника одлази из фирме.

По новој уредби онолико лица колико напусти фирму у претходној години 70 посто од тога може да се запосли у наредној - објашњава Радичевић.

Према доступним документима, у ЈКП Комуналне услуге на крају 2020. године су била 102 запослена, од тога њих 13 њих је задужено за чишћење јавних површина.

Данас је отварање понуда са тендера, након чега ће Општина Алексинац склопити уговор о куповини електричне чистилице.

Извор


# председник општине Далибор Радичевић Комуналне услуге ЈП смеће
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима