Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Značaj NALED sertifikacije

rss

12.02.2013.

Članstvo u NALED-u je prvi korak u budućem razvoju Opštine. Još puno posla predstoji do sertifikacije u ovom udruženju.

NALED je upravo pokrenuo treći ciklus promocije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem na Aerodromu „Nikola Tesla". I to je jedna od propuštenih šansi, ali upravo zbog toga i treba stvoriti uslove koje NALED očekuje.

Značaj NALED sertifikacije

Ovih dana stigla je dobra vest da je naša opština postala članica NALED-a. To je dobar znak i može biti početak kvalitetnog razvoja naše opštine. Međutim, rukovodstvu opštine mora biti jasno da članstvo u NALED-u ne donosi ništa samo po sebi. Informatori su i ranije bili dostupni, ne samo lokalnim vlastima, već svim zainteresovanim licima.

NALED znači da će opština imati obavezu da redovno obaveštava, privredu pre svega o novim investicijama i potencijalima za ulaganje. Na taj način opština privlači buduće poreske obveznike, investitore, ali i sama postaje dobar investitor i kvalitetan partner privrede.

Korak napred jeste NALED sertifikacija (mada će u ovoj organizaciji koristiti reč certifikacija, preuzeto sa hrvatskog govornog područja). Za sada ove sertifikate imaju Kragujevac, Loznica i Inđija. Dobro je poznato da su ove opštine stvorile pozitivnu poslovnu klimu i da su investitori to prepoznali. Ovih dana započeo je drugi krug sertifikacije, ali naše optšine neće biti ni u trećem krugu. Ipak je potrebno malo više vremena, a nadamo se da će naredni period gradski većnici manje koristiti za politička prepucavanja, a više koristiti za staranje poslovnih uslova.

"Srbija ove godine očekuje dve milijarde evra investicija, ali nam je potrebno barem pet milijardi da bi naši građani živeli dobro i zato je potrebno da svi zajedno radimo na privlačenju investicija, a one dolaze tamo gde postoji povoljan ambijent za poslovanje. Te investicije moraju da prihvate svi gradovi i opštine jer svi zaslužuju jednaku šansu. Neophodno je da postignemo istu atraktivnost i u Beloj Crkvi i u Beloj Palanci. Za to nam je potrebna Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj, kao i saradnja svih opština." - Izjavila je juče ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović na promociji trećeg ciklusa kampanje za privlačenje investicija na aerodromu „Nikola Tesla".

Ministarka Kalanović i predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladimir Čupić potpisali su juče Sporazum o saradnji na programu certifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem. Ona je istakla da sporazum ima veliki značaj jer predstavlja pečat dosadašnjeg zajedničkog rada na podizanju kapaciteta opština za privlačenje investicija. Kalanović je podsetila da su 2007. najpre certifikovani Kragujevac, Loznica i Inđija i da su investitori prepoznali značaj certifikacije jer su najpre kucali na vrata tih gradova. „Brzo smo počeli da dobijamo priznanja da su to mesta u koja vredi ulagati jer su spremni da budu najpoželjnije destinacije ne samo u Srbiji već i u širem regionu", rekla je Kalanović i dodala da je jedan od ciljeva da naša zemlja bude među 50 najatraktivnijih investicionih destinacija.

U okviru kampanje, reklamni baneri sedam gradova i opština (Novi Sad, Užice, Paraćin, Zrenjanin, Vršac, Sombor i Kruševac) biće u narednih godinu dana postavljeni na najatraktivnijim mestima na beogradskom aerodromu kroz kojih godišnje prolazi više od 3,5 miliona putnika od čega veliki broj poslovnih ljudi. Reč je o lokalnim samoupravama koje su prethodnih godina stekle certifikat NALED-a o povoljnom poslovnom okruženju.

Predsednik UO NALED-a Vladimir Čupić istakao je veliki značaj institucionalne podrške koju će program certifikacije dobiti od Ministarstva regionalnog razvoja, kao i Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu sa kojim je takođe juče potpisan Sporazum o saradnji. „Prolaskom kroz certifikaciju, gradovi i opštine učiniće svoju administraciju efikasnijom, regulativu transparentnijom, a odnos prema privredi još iskrenijim, što su najvažniji osnovi za privlačenje investicija, otvaranje radnih mesta i rast standarda građana. To su ciljevi kojima streme i republička i pokrajinska vlast i veoma smo zahvalni što su prepoznali značaj certifikacije i što će motivisati predsednike opština da uđu u postupak koji znači puno rada na sebi", naglasio je Čupić.

Nakon uvodnog dela održana je panel diskusija o značaju poslovnog okruženja za ulaganja. Gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić ilustrovao je šta je sve potrebno da jedna lokalna samouprava uradi kao bi postala atraktivna za investitore. Među brojnim potezima on je naveo formiranje kancelarije za brze odgovore, moderne Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, osnivanje Privrednog saveta (u kojem je 46 kruševačkih kompanija), konsultacije sa privredom o politici taksi, kao i formiranje Slobodne zone.

Direktor korporativnih komunikacija Henkel Srbija Jelena Šarenac naglasila je da je ta kompanija u Kruševcu naišla na partnerski odnos lokalnih vlasti i zato žele da pomognu tom gradu da opet dospe na lidersku poziciju u hemijskoj industriji. Ona je istakla da je Henkel sa velikim zadovoljstvom podržao kampanju promocije Kruševca kao destinacije sa povoljnim poslovnim okruženjem i podsetila da bi iskustva te kompanije mogla da budu od velike koristi u privlačenju novih investicija. Direktor proizvodno-tehničkog sektora kompanije Fresenius Medical Care Vojislav Bugarski takođe je pohvalio rukovodstvo opštine u koju su investirali (Vršac). On je dodao da je FMC u tom gradu prepoznao povoljno poslovno okruženje i da je za njih veoma važna brzina kojom se rešavaju njihovi zahtevi za izdavanje dozvola.

O kampanji

Kampanju za promociju ulaganja u najbolje opštine Srbije, pokrenuli su 2010. godine Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Aerodrom „Nikola Tesla" sa ciljem jačanja imidža naše zemlje kao investicione destinacije. Njome su obuhvaćene isključivo one opštine koje poseduju zvanični certifikat o povoljnom poslovnom okruženju. Jedinstvenost kampanje ogleda se u ciljanom pristupu promociji investicija, koji se pokazao najefektivnijim: svaka opština predstavljena je kroz jednu, ciljanu granu privrede koja ima najviše potencijala za razvoj i jednu uspešnu priču odnosno uspešno realizovanu investiciju.

Treći ciklus

U prethodna dva ciklusa učestvovalo je 16 gradova i opština, a ove godine obuhvaćeno je sedam novih - Paraćin, Užice, Kruševac, Vršac, Zrenjanin, Novi Sad i Sombor, uz podršku sedam velikih kompanija koje posluju u njihovim sredinama - Holcim, Valjaonica bakra Sevojno (Ist Point), Henkel, Fresenius Medical Care, Dijamant, Ujedinjene pivare Srbije (Hajneken) i Somboled (Laktalis).

Poljoprivreda i industrija hrane i pića su jedan od najvećih potencijala Srbije, pa su tako čak tri opštine i grada odlučili da promovišu baš ovaj sektor - Novi Sad uz slogan „žetva profita", Sombor kao jedan od najzelenijih gradova i „sasvim prirodan" izbor za nove investicije, kao i Zrenjanin koji „uzgaja uspeh". Kruševac nudi investitorima „dobru hemiju" i najavljuje revitalizaciju čuvene hemijske industrije. Užice stavlja „metal u funkciju", u Paraćinu građevinska industrija donosi „konkretan posao", a Vršac kao centar razvoja farmaceutske industrije zaista predstavlja „zdravu investiciju".

Institucionalna podrška

Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, kao i Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, potpisali su Sporazum o saradnji sa NALED-om o podršci procesu certifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem. Cilj je dalje osnaživanje tog programa i stvaranje privrednog ambijenta koji će olakšati poslovanje u Srbiji, privlačenje novih investicija i ubrzavanje ekonomskog razvoja.

Proces certifikacije opština zahteva ispunjavanje 12 kriterijuma i više od 80 potkriterijuma. Neki od glavnih uslova koje je neophodno ispuniti radi sticanja certifikata jesu izrada strateškog plana razvoja opštine, formiranje i razvoj kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, osnivanje saveta zaduženog za redovnu komunikaciju sa privredom, uspostavljanje jednošalterskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola i izrada nedostajućih planskih dokumenata, obezbeđivanje neophodnih baza podataka za postojeću privredu i potencijalne investitore, adekvatna infrastruktura i komunalne usluge, jasno definisana politika naknada i taksi.

Proces certifikacije do sada je uspešno prošlo 25 gradova i opština, a još 21 trenutno su u postupku ispunjavanja uslova.


Komentara: 0


# opština Komunalne usluge JP Bratislav Gašić Novi Sad Verica Kalanović naled
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}