Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Vlada potpomaže lokalnu privredu

rss

11.06.2011. Izvor: Kurir

Uredbom o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija u velike industrijske centre Vlada Srbije pokušaće da podigne na noge lokalne privrede

Vlada potpomaže lokalnu privredu

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija i program oživljavanja velikih industrijskih centara od posebnog interesa, čime će se na noge podići 15 regionalnih centara.

Niš, Zaječar, Kraljevo, Novi Pazar, Loznica, Leskovac, Kruševac, Jagodina, Sremska Mitrovica, Aleksinac, Paraćin, Bačka Palanka, Ruma, Vršac i Bor zahvaljujući ovoj odluci vlade dobiće od 2.000 do 10.000 evra po novootvorenom radnom mestu!

Oživljavanje

Prema rečima nadležnih iz Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj, osnovni cilj programa, koji je ovo ministarstvo i predložilo, jeste pokretanje proizvodnje i oživljavanje industrijskih centara širom Srbije.

- Upošljavanjem postojećih kapaciteta i izgradnjom novih proizvodnih pogona, kao i otvaranjem produktivnih novih radnih mesta i smanjivanjem razlika u regionima, od čijeg razvoja zavisi petina stanovnika Srbije, osnovni je razlog za ovakvu odluku ministarstva i Vlade Srbije - ističu u ministarstvu.

Veća zaposlenost

Kako navode u ministarstvu, programom su obuhvaćene lokalne samouprave koje imaju preko 50.000 stanovnika i u kojima je stopa nezaposlenosti veća od 20 odsto.

Prema metodologiji Republičkog zavoda za statistiku za oktobar 2010. godine, to su: Niš, Zaječar, Kraljevo, Novi Pazar, Loznica, Leskovac, Kruševac, Jagodina, Sremska Mitrovica, Aleksinac, Paraćin, Bačka Palanka, Ruma, Vršac i Bor.

- Veliki industrijski centri od posebnog interesa imaju kvalifikovanu radnu snagu i kao takvi predstavljaju nosioce razvoja određenih krajeva Srbije - navode u Ministarstvu ekonomije.

Inače, ukupan iznos dodeljenih sredstava ne može biti viši od 50 odsto ukupne vrednosti ulaganja za velika privredna društva, odnosno 100 odsto od ukupne vrednosti ulaganja za mala i srednja privredna društva.

Dragan Marković Palma: Ova odluka spasiće privredu

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma kaže da je odluka o podizanju industrijskih centara i više nego dobra.

- To ne kažem samo zato što je Jagodina jedan od gradova na koje se uredba odnosi, već zato što se na ovaj način pospešuje privreda čitave Srbije. Svetska ekonomska kriza je zakočila i velike evropske centre, tako da je nama strašno teško da pronađemo investitore - navodi on.

Simović: Obnova zapuštenih gradova

Ljubiša Simović, gradonačelnik Kraljeva, ističe da će se na ovaj način podići privredni resursi zemlje.

- U pitanju je dobar način da se pomogne građanima Srbije i da se obnove svi kapaciteti zapuštenih gradova. U današnjoj situaciji, kada imamo 20 odsto nezaposlenih građana, ova uredba donosi nove mogućnosti.

Investicije u sektor usluga koje mogu biti predmet međunarodne trgovine:

Od 5.000 do 10.000 € po otvorenom novom radnom mestu u industriji informacionih i telekomunikacionih tehnologija, auto-industriji ili elektronskoj industriji u područjima od posebnog interesa

Od 4.000 do 10.000 € po otvorenom novom radnom mestu u devastiranom području i području od posebnog interesa

Od 2.000 do 10.000 € po novootvorenom radnom mestu i investicije u strateške projekte iz oblasti turizma


Komentara: 0


# Vlada Republike Srbije Sremska Mitrovica Dragan Marković Palma Novi Pazar
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima