Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Vlada gura male privrednike u samoubistva

rss

13.12.2010. Izvor: Blic

Iako je Vlada Srbije u Strategiji razvoja malih i srednjih preduzeća (MSP) do 2013. prognozirala smanjenje administrativnih troškova poslovanja najmanje za 25 odsto do 2011, dogodilo se upravo suprotno.

Vlada gura male privrednike u samoubistva


Paketu od 65 različitih taksi koje srpski preduzetnici već plaćaju, a što je tri puta više od broja taksi u većini evropskih i zemalja u regionu, tokom 2010. pridodato je još 17 novih dažbina uglavnom na lokalnom nivou. Istovremeno neki od postojećih nameta, kao što je naknada za gradsko građevinsko zemljište u Beogradu i u još nekim gradovima povećani su 300 do 400 odsto.

Pritisnuti enormnim troškovima i onemogućeni da naplate svoja potraživanja, preduzetnici sve češće donose kobne odluke. Prema podacima Unije poslodavaca Srbije, od 2004. do danas 75 preduzetnika je oduzelo sebi život.

- Kakva je poslovna klima u Srbiji najbolje govori podatak da 45 odsto novih firmi ne preživi prve dve godine rada. U 2008. smo pravili poređenje sa Hrvatskom i ispostavilo se da prosečni osnivački kapital, koji za MSP iznosi oko 5.000 evra, preduzetnik u Srbiji već za dva do tri meseca potroši na dažbine državi, dok mu u Hrvatskoj za to treba 10 do 11 meseci. Strategije su ovde po pravilu mrtvo slovo na papiru - kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije.

U praksi preduzetnici u Srbiji žive pod konstantnim stresom i u stalnom sukobu sa državom na svim nivoima. Nažalost, ima i onih koji različita poniženja koje donosi poslovni neuspeh ne mogu da prebole.

U Uniji poslodavaca tendencija suicida kod preduzetnika uočena u jesen 2005, kada je jedan od prvih gornjomilanovačkih privrednika Milutin Tešović zbog propasti firme sebi oduzeo život. U strahu od lokalnih zelenaša i siledžija par meseci nakog toga u Gornjem Milanovcu i Čačku dogodila su se još tri samoubistva malih privrednika. Tragični događaji nastavili su se i narednih godina, a među biznismenima koji su izvršili samoubistvo najviše je vlasnika restorana i hotela (16) i građevinskih preduzimača (11). Tako je Srbija, osim što je po podacima Svetske zdravstvene organizacije na 13. mestu po ukupnom broju samoubistava, postala i zemlja u kojoj je samoubistvo sve češći epilog poslovne karijere.

Uzroci samoubistva preduzetnika

- nemogućnost vraćanja dugova

- poslovni neuspeh i naglo siromašenje

- gubitak imovine zbog aktiviranja hipoteke

- psihološka tortura zbog plaćanja reketa

- gubitak poslovnog i porodičnog ugleda

Komentara: 4


# Vlada Republike Srbije
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Zoran 13.12.2010.
  Dok je na vlasti gomila bezkičmenjaka i Klintonovih poslušnika, uništavaće se sve srpsko...

 • (+0) (-0)

  AOMarko 13.12.2010.
  Ne mogu da verujem da je to istina. Ali sasvim je moguće kada se vidi broj blokiranih malih privrednika u Agenciji za privredne registre.
  http://www.apr.gov.rs/
  Te blokade mahom je proizvela sama država i suludi ekonomsko politički sistem.
  Pozivamo sve da daju svoj kometar, naročito na nove lokalne gradske namete.

 • (+0) (-0)

  milos 16.12.2010.
  ova zemlja propada vlast unistava sve sve je prodala ,sve je vise ljudi bez posla kazu ekonomska kriza smesno kod nas je kriza 10 godina ,prodaju telekom sledece godine a pare ce pola pokrasti i naravno posle te prodaje ce biti izbori kad pokradu ,kredite dizu i nista ne otvaraju,te kredite nema ko da vraca jer nema nijedna drzavna firma sve su unistili ,beograd je bitan njima najvise tamo se radi nesto a kod nas sve gorije i girije

 • (+0) (-0)

  milos 16.12.2010.
  nama su prijatelji oni koji su nas ubijali i bombardovali ,sramota je stvarno,ds ako budu izbori nikad nece pobediti niko i nece glasati za njih,sve su unistili.


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}