Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Učenici Poljoprivredne škole „Šumatovac” osvojili 2. mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija

rss

15.03.2018. Marko Jovanović

Učenička kompanija „Itrion company” iz Poljoprivredne škole „Šumatovac” osvojila je 2. mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije održanom u Nišu 8. marta 2018. godine

Učenici Poljoprivredne škole „Šumatovac” osvojili 2. mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija

Zajedno sa pobednicima ostala tri regionalna takmičenja (jugozapadna i centralna Srbija, Vojvodina i Beograd), ovi učenici će se u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano jula meseca. Takmičenja na regionalnom i nacionalnom nivou nalaze se nazvaničnom Kalendaru takmičenja i smotri Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Itrion company” se bavi proizvodnjom i prodajom suplemenata u ishrani na bazi meda. Aleksinački srednjoškolci koji su osnovali i vode ovu kompaniju su: Veličković Jovana, Milić Marija, Stojanović Miloš, Ilić Nikola i Jovanović Nemanja. Mentor učeničke kompanije je profesor Saša Stanojević.

Generalni direktorat za preduzeća Evropske komisije (EuropeanCommissionEnterpriseDirectorateGeneral) prepoznao je ovaj program kaonajbolji metod preduzetničkog obrazovanja za učenike.

Ovaj obrazovni program omogućava učenicima da budu uključeni u razvoj i vođenje sopstvenih kompanija, sa realnim proizvodima i uslugama, kao i da upravljaju zarađenim novcem za vreme trajanja njihovog srednjoškolskog obrazovanja. Program se zasniva na principu učenja kroz rad – učenici kroz nastavni plan, pod nadzorom obučenih nastavnika mentora, stvaraju kompaniju, razvijaju je i zatvaraju u toku jedne školske godine.

Učenička kompanija se formira na početku školske godine i tokom trajanja programa učenici prolaze sve faze rada stvarne kompanije:

  • Definisanje organizacione strukture u kompaniji, podela uloga/zanimanja unutar članova tima.
  • Odabir proizvoda ili usluge i modela poslovanja.
  • Ispitivanje tržišta, sastavljanje biznis plana, izrada proizvoda/usluge, kreiranje marketing strategije, promocija proizvoda i poslovanja, komunikacija sa partnerima kompanije i potrošačima.
  • Izlaganje i prodaja na takmičenjima, školskim i lokalnim događajima.
  • Zatvaranje kompanije i svođenje finansijskog stanja.

Kako bi obezbedili uspešno poslovanje svoje kompanije, učenici se podstiču da ostvaruju interakciju sa poslovnim sektorom, potencijalnim kupcima, institucijama i civilnim sektorom, istovremeno promovišući svoj rad i zajednicu u širem kontekstu od škole. Kroz program Učenička kompanija sa primenjenom ekonomijom, učenici pored toga što stiču znanja o mehanizmima pomoću kojih funkcioniše biznis, uče i o tržišnoj ekonomiji u Srbiji i koristi koju ona donosi.


# Niš Poljoprivredna škola Šumatovac preduzetništvo Miloš Stojanović Saša Stanojević Nikola Ilić Jovana Veličković Marija Milić Nemanja Jovanović
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima