Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Šveđani upošljavaju aleksinačku inteligenciju

rss

26.09.2016. Tekst i foto Dušan Stevanović

Švedska kompanija iz oblasti informacionih tehnologija otvorila svoje predstavništvo u Aleksincu

redburst

Zahvaljujući nekim običnim ljudima, a ne onima koji nam svakoga dana obećavaju nova radna mesta, dok smo mi na Birou za zapošljavanje, u Aleksincu se stacionirala jedna švedska kompanija koja se bavi izradom softvera.

Reč je o kompaniji REDBURST, što u prevodu znači crveni bljesak. Upravo taj bljesak obasjao je aleksinačko nebo i uposlio mladu inteligenciju Aleksinca. Imali smo čast da razgovaramo sa gospodinom Lukasom Andersonom, vlasnikom, koji je imao "petlju"  da dođe na jug Srbije (a da nije Turčin ili Šiptar) i otvori ogranak svoje kompanije u Aleksincu.

Redburst je osnovan je 2005 godine u Štokholmu. Osnovna delatnost im je proizvodnja, marketing i prodaja softvera za transport i logistiku. Softver je namenjen vozačima, dostavljačima i poštarima koji na osnovu aplikacije razvoze i dostavljaju pošiljke na tačno određene adrese. Što znači da nema jutarnjih sastanaka, radničkog samoupravljanja i gubljenja vremena sa šefovima, ujutru.

Istovremeno, Bord direktora, preko GPS-a, može da prati, nekoga od svojih šefova, da li je otišao na "lagani doručak" sa društvom u kafanu ili je na aerodromu i leti ka određenoj destinaciji.

Na ideju da napravi ovakav softver, Lukas je došao sasvim slučajno, kada je upoznao neke ljude iz pošte u Švedskoj. U to vreme, sve se radilo ručno. Kako se razvijala kompjuterizacija, nastala je i potreba za takvim softverom. Krajem 2000-tih, kompanija je počela sa ekspanzijom i onda su tražili stručnjake po Evropi. Najpre, po Poljskoj, zatim po Belorusiji i Ukrajini, tamo gde je jeftina radna snaga, a zatim došli na jug Srbije, gde je najjeftinija radna snaga, a po kvalitetu, jedna od najstručnijih u svetu.

- Odlučio sam se za jug Srbije jer ovde možete naći izuzetne softveraše za vrlo male pare, koje njima mnogo znače, a nama je to sitan trošak. U Švedskoj bi takve ljude morao da platim mnogo, mnogo više. Zato sam izuzetno zahvalan Elektronskom fakultetu u Nišu, koji proizvodi ovako stručne kadrove i koga smatram kao ozbiljan resurs znanja iz oblasti IT tehnologije u Evropi – kaže Lukas Anderson.

U stalnoj smo potražnji za stručnjacima iz oblasti softverskog inženjerstva iz okoline Aleksinca.Svi zainteresovani mogu se informisati preko linka na www.redburst.com

Kancelarija u Aleksincu je specijalizovana za marketing i prodaju softvera širom sveta, što znači da živeti i raditi u malom mestu, na jugu Srbije nije hendikep za IT tehnologiju. Inače, gospodin Lukas ima samo reči hvale o Aleksincu, blagoj klimi, ukusnoj hrani, srdačnošću ljudi. Želi nam da, što pre uđemo u EU jer će onda, mnogo poslovnih ljudi iz sveta doći ovde.

Treba napomenuti, a tek da pročitaju domoći poslodavci, među kojima se većina ponaša kao robovlasnici, da u kompaniji Redburns, zaposleni mogu da igraju stoni tenis i video igrice u radno vreme, da im se isplaćuju bonusi za Novu godinu. U toku leta, jedna nedelja je rezervisana za kolektivni godišnji odmor, kao na primer, ove godine u Barseloni.

Za rubriku verovali ili ne, plata koja je višestruko veća od ove u Srbiji, prima se na vreme. Nekada i pre roka!!!


# Stoni tenis radno vreme informatika Lukas Anderson Redburst
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima