Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Швеђани упошљавају алексиначку интелигенцију

rss

26.09.2016. Текст и фото Душан Стевановић

Шведска компанија из области информационих технологија отворила своје представништво у Алексинцу

redburst

Захваљујући неким обичним људима, а не онима који нам свакога дана обећавају нова радна места, док смо ми на Бироу за запошљавање, у Алексинцу се стационирала једна шведска компанија која се бави израдом софтвера.

Реч је о компанији REDBURST, што у преводу значи црвени бљесак. Управо тај бљесак обасјао је алексиначко небо и упослио младу интелигенцију Алексинца. Имали смо част да разговарамо са господином Лукасом Андерсоном, власником, који је имао "петљу"  да дође на југ Србије (а да није Турчин или Шиптар) и отвори огранак своје компаније у Алексинцу.

Редбурст је основан је 2005 године у Штокхолму. Основна делатност им је производња, маркетинг и продаја софтвера за транспорт и логистику. Софтвер је намењен возачима, достављачима и поштарима који на основу апликације развозе и достављају пошиљке на тачно одређене адресе. Што значи да нема јутарњих састанака, радничког самоуправљања и губљења времена са шефовима, ујутру.

Истовремено, Борд директора, преко ГПС-а, може да прати, некога од својих шефова, да ли је отишао на "лагани доручак" са друштвом у кафану или је на аеродрому и лети ка одређеној дестинацији.

На идеју да направи овакав софтвер, Лукас је дошао сасвим случајно, када је упознао неке људе из поште у Шведској. У то време, све се радило ручно. Како се развијала компјутеризација, настала је и потреба за таквим софтвером. Крајем 2000-тих, компанија је почела са експанзијом и онда су тражили стручњаке по Европи. Најпре, по Пољској, затим по Белорусији и Украјини, тамо где је јефтина радна снага, а затим дошли на југ Србије, где је најјефтинија радна снага, а по квалитету, једна од најстручнијих у свету.

- Одлучио сам се за југ Србије јер овде можете наћи изузетне софтвераше за врло мале паре, које њима много значе, а нама је то ситан трошак. У Шведској би такве људе морао да платим много, много више. Зато сам изузетно захвалан Електронском факултету у Нишу, који производи овако стручне кадрове и кога сматрам као озбиљан ресурс знања из области ИТ технологије у Европи – каже Лукас Андерсон.

У сталној смо потражњи за стручњацима из области софтверског инжењерства из околине Алексинца.Сви заинтересовани могу се информисати преко линка на www.redburst.com

Канцеларија у Алексинцу је специјализована за маркетинг и продају софтвера широм света, што значи да живети и радити у малом месту, на југу Србије није хендикеп за ИТ технологију. Иначе, господин Лукас има само речи хвале о Алексинцу, благој клими, укусној храни, срдачношћу људи. Жели нам да, што пре уђемо у ЕУ јер ће онда, много пословних људи из света доћи овде.

Треба напоменути, а тек да прочитају домоћи послодавци, међу којима се већина понаша као робовласници, да у компанији Редбурнс, запослени могу да играју стони тенис и видео игрице у радно време, да им се исплаћују бонуси за Нову годину. У току лета, једна недеља је резервисана за колективни годишњи одмор, као на пример, ове године у Барселони.

За рубрику веровали или не, плата која је вишеструко већа од ове у Србији, прима се на време. Некада и пре рока!!!


# Стони тенис радно време информатика Лукас Андерсон Redburst
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима