Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Strane banke bukvalno pljačkaju Srbe

rss

21.09.2014. http://www.intermagazin.rs/

U SRBIJI MOGU SVE – Strane banke bukvalno pljačkaju Srbe

 bank-mortgage-300x198Građani Srbije plaćaju duplo veće kamate kada su u pitanju gotovinski krediti u odnosu na susede, pre svega Hrvatsku i Federaciju Bosne i Hercegovine. Tako su kod kamate na keš zajmove od 15,80 do 22,50 odsto na godišnjem nivou na dinare i evre, a u okruženju od 6,90 do 9,50 odsto na kune i evre, kao i na konvertibilne marke i evre. Kada je u pitanju Republika Srpska kamate su kao i u Srbiji veće i minimalna iznosi od 15 do 21,25 odsto na godišnjem nivou. Takođe, i iznosi za zaduživanje su znatno veći u Hrvatskoj i BiH, nego u Srbiji i RS.

Poredili smo kamatne stope u bankama iz Italije, Nemačke i Francuske. Uporedili smo iznose u njihovim ćerkama u Srbiji, Hrvatskoj, Republici Srpskoj i FBiH. Za nenamenski kredit u Hrvatskoj rok otplate je do 180 meseci, a u FBiH gotovinski zajmovi mogu da se otplaćuju i do 240 meseci. Kada je u pitanju naknada za obradu ovih pozajmica, ona iznosi od 1,30 do dva odsto od odobrenog iznosa, a kod nas je najmanje duplo veća i kreće se čak do 3,50 odsto.

Bankari i dalje imaju isto objašnjenje za ovakvu situaciju, kao i pre krize i u vreme krize, da su skupi izvori za plasiranje kredita, visok rizik zemlje i velika obavezna rezerva koju izdvajaju kod NBS. To je stara priča, kako kažu analitičari, koja više ne može da bude objašnjenje za enormno visoke kamatne stope, već je uzrok što kod nas i pored 30 banaka nema – konkurencije.

Ukoliko građanin FBiH uzme gotovinski kredit od 20.000 konvertibilnih maraka ili 10.000 evra, odnosno 1.190.000 dinara sa rokom otplate od sedam godina i efektivnom kamatom od 9,45 odsto, rata će iznositi 300,88 konvertibilnih maraka, odnosno oko 150 evra. Obrada kreditnog zahteva je 1,75 odsto. Vođenje kreditnog računa je jedna konvertibilna marka.

Ukoliko naš građanin u banci, koja nosi isto ime u našoj zemlji, uzme zajam od milion dinara, koliko maksimalno može da se zaduži, sa rokom otplate od 84 meseca i kamatom od 19,20 odsto na godišnjem nivou, dakle gotovo tri puta većom kamatom, mesečno će otplaćivati 37.762 dinara ili oko 350 evra. Obrada kredita je 3,50 odsto. Mesečno održavanje računa 190 dinara.

Zatezna kamata koju banke u Hrvatskoj i BiH zaračunavaju ukoliko se kredit ne otplaćuje je 12 odsto godišnje, kod nas je duplo više.

REJTING KLIJENATA

Banke koje posluju u Srbiji, u zemljama u regionu svoje klijente rangiraju po određenim kategorijama, koje se kreću od 1a do 1d do 3e nivoa, sa polisom osiguranja, i na osnovu toga formiraju kamate za njih. Tako se kamata za gotovinski zajam kreće od 4,75 za građane koji imaju najveći rejting, odnosno klijenti su banke koji dobro servisiraju svoje obaveze, imaju stabilna primanja, štednju… do 12,69 odsto za klijente koji nisu sigurni, a ukoliko ova poslednja kategorija položi depozit od 20 odsto dobija kamatu od 9,10 odsto. Kod nas ovakva klasifikacija ne postoji.

Komentara: 4


# banke Republika Srpska
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-5)

  ALEKSINAC NET I DALJE BEZ POZITIVNE ENERGIJE 22.09.2014.
  U banci koja je pre par dana organizovala predavanje u saradnji sa Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj (u daljem tekstu KLER), kamatna stopa je 12,89% na godišnjem nivo i "kako sam nezvanično saznao" kažu da će kamate da budu još niže.
  Ali, ovaj sajt je u "zavadi" sa šefom KLER-a, pa pošto nije objavio ni jednu reč o tom predavanju, koje je inače privuklo ogromnu pažnju, probao je da krene sa druge, naravno, njemu svojstvene negativne strane, kako ne bi propustio priliku da verbano napadne gore pomenutu gospođu. Znači, pisac nije hteo da kaže da strane "banke bukvalno pljačkaju Srbiju", nego da mu smeta KLER. - Promašena tema ! A za tako nešto ocena za sajt na ovom pismenom zadatku: NEDOVOLJAN (1)

 • (+8) (-0)

  Nada 22.09.2014.
  Zar je ovo pljacka:uzmete 500.000din. a vracate 900.000.?Ma to je
  dobro delo,ne ma to je milosrdni andjeo!Daje ti krila da sto pre puknes i odes na onaj svet.
  Pogasise nase banke,kao nisu likvidne,ovo ono,a od ovih nema spasa.Gore ropstvo nego pod Turcima.Toliko o njihovom dobru.
  A da se samo podsetimo,u tome su im "malo" pomogle nase plemenite politicke stranke.Jer sve se radi za dobrobit ovog naroda!

 • (+5) (-0)

  Student nije zapalio žito 22.09.2014.
  Kao što ispod svakog naslova možete pročitati ima autora ili odakle je preuzet tekst, tako ispod ovog naslova možete pročitati da je tekst preuzet sa sajta http://www.intermagazin.rs/ Njihov moto je "Istina oslobađa". Prethodni komentar nema veze sa tekstom, niti sa autorom većine tekstova na Aleksinac.net-u, tako da ne važi konstatacija da Aleksinac.net nema pozitivnu energiju i da je promašio temu. Biće da je autor prethodnog komentara promašio temu. ;)

 • (+4) (-0)

  perkan 22.09.2014.
  Ovi iz internet magazina imaju seriju tekstova koji su upereni protiv Danijele.
  Ima i par tekstova na blicu, ali mi je blam da iznosim linkove.


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}