Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Privatizacija dokrajčila preduzeća

rss

09.08.2011. D. Stojanović, V. Novosti

Loše privatizacije uništile većinu preduzeća, koja su do prodaje bila motor lokalne samouprave. Država sada "pere ruke", pa otpušteni radnici kucaju na opštinska vrata

Ulaz u nekadašnji

ALEKSINAC - Ne tako davno, imali smo tridesetak fabrika koje su, uglavnom, uspešno radile, a danas ih možemo izbrojati i na prste jedne ruke. Hleb je u privredi zarađivalo oko 11.000, a sada svega oko 1.500 ljudi, pa nas sa dna nikakva sila ne može izvući, osim ako se desi neko čudo, a u čuda ne verujem...

Ovako predsednik Saveza samostalnog sindikata opštine Aleksinac, Dobrica Ranđelović, komentariše trenutnu privrednu situaciju u ovoj opštini - pokušavajući da nabroji i uporedi broj preduzeća i radnika, tada i sada. Jer, mnogi od kolektiva postoje i danas: neki samo na papiru, drugi zarasli u korov, te je postalo normalno reći kako je od aleksinačke privrede ostalo samo - groblje.

Postoje, takođe, i radnici - stari i oni koji su u međuvremenu stasali, ali ne u proizvodnim halama, već na tržištu rada gde je na evidenciji trenutno više od 9.000 nezaposlenih.

- Uz sve ostalo, loše privatizacije dokrajčile su i ono malo zdravog jezgra u preduzećima. Nikome nikada neće biti jasno kako su, na primer, netragom nestale tako poznate i uspešne firme, poput "Selekcije", "Frada", "Fahopa", "Betonjerke"... - ističe Ranđelović.

BIVŠE UZDANICE

OKOSNICA privrednog razvoja ovog dela Pomoravlja nekada su bili poljoprivreda i rudarstvo, odnosno PIK Aleksinac i Aleksinački rudnik, koji su zapošljavali po hiljadu radnika. Posle višegodišnje agonije, PIK je otišao u stečaj, ostao bez ijednog zaposlenog, a do sada je prodato oko 363 hektara njegove zemlje, po ceni od 17 evra za ar. Rudnik je, opet, zatvoren 1989, ali i dalje je zaposleno 330 kamarata, koji rade u drugim rudnicima!

Jer, "Frad" je nekada bio ponos srpske privrede i njegovi filteri za automobile završavali su u mnogim evropskim zemljama, a bilo je zaposleno 450 radnika. Sa privatizacijom, sve se prepolovilo: i izvoz, i broj radnika, i njihovo strpljenje... Slično je i sa fabrikom profila i cevi "Fahop" u kojoj, posle traljave prodaje slovenačkom "Alposu", 200 metalaca možda i nema šta da radi, ali svakodnevno strepi i za takvo radno mesto! Nadalje, i u "Betonjerki" se, do privatizacije, radilo po evropskim normativima, a kada je propast zakucala na vrata, novi gazda oteran i završio je iza rešetaka, a država sada pokušava da ovaj kolektiv postavi na stabilnije noge i pronađe boljeg kupca... Odavno se ugasila i Konfekcija "Morava", sa 800 konfekcionara, ali je - na sreću - u međuvremenu ovu fabriku kupio nemački "Gramer", pa sada 600 radnika šije komponente za automobilska sedišta i sve izvoze.

- Izgubljeni su vreme i vrednosti koje nikada ne možemo vratiti. Opština nije smela da dozvoli krađu i rasprodaju naših firmi, te ovoliko ostajanje bez posla. Svi predsednici opština, godinama unazad, pravdali su se kako privreda nije njihova nadležnost, jer je ona osnov života svake lokalne samouprave. Uostalom, zašto nisu prišli radnicima, pa zajedno podigli glas - pita Dobrica Ranđelović.

A, da je situacija u aleksinačkoj privredi kritična, slaže se i predsednik opštine, Ivan Dimić.

- Kada su firme privatizovane, nas u lokalnoj samoupravi niko ništa nije pitao, a sada se pokazalo da je to listom bio loš posao, pa država "pere ruke", a nezadovoljni radnici traže našu pomoć. Nažalost, uglavnom nemoćni - zaključuje Dimić.


# predsednik opštine Ivan Dimić PIK Aleksinac Aleksinački Rudnik opština sindikat privatizacija automobil Dobrica Ranđelović
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima