Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Privatizacija dokrajčila preduzeća

rss

09.08.2011. D. Stojanović, V. Novosti

Loše privatizacije uništile većinu preduzeća, koja su do prodaje bila motor lokalne samouprave. Država sada "pere ruke", pa otpušteni radnici kucaju na opštinska vrata

Ulaz u nekadašnji

ALEKSINAC - Ne tako davno, imali smo tridesetak fabrika koje su, uglavnom, uspešno radile, a danas ih možemo izbrojati i na prste jedne ruke. Hleb je u privredi zarađivalo oko 11.000, a sada svega oko 1.500 ljudi, pa nas sa dna nikakva sila ne može izvući, osim ako se desi neko čudo, a u čuda ne verujem...

Ovako predsednik Saveza samostalnog sindikata opštine Aleksinac, Dobrica Ranđelović, komentariše trenutnu privrednu situaciju u ovoj opštini - pokušavajući da nabroji i uporedi broj preduzeća i radnika, tada i sada. Jer, mnogi od kolektiva postoje i danas: neki samo na papiru, drugi zarasli u korov, te je postalo normalno reći kako je od aleksinačke privrede ostalo samo - groblje.

Postoje, takođe, i radnici - stari i oni koji su u međuvremenu stasali, ali ne u proizvodnim halama, već na tržištu rada gde je na evidenciji trenutno više od 9.000 nezaposlenih.

- Uz sve ostalo, loše privatizacije dokrajčile su i ono malo zdravog jezgra u preduzećima. Nikome nikada neće biti jasno kako su, na primer, netragom nestale tako poznate i uspešne firme, poput "Selekcije", "Frada", "Fahopa", "Betonjerke"... - ističe Ranđelović.

BIVŠE UZDANICE

OKOSNICA privrednog razvoja ovog dela Pomoravlja nekada su bili poljoprivreda i rudarstvo, odnosno PIK Aleksinac i Aleksinački rudnik, koji su zapošljavali po hiljadu radnika. Posle višegodišnje agonije, PIK je otišao u stečaj, ostao bez ijednog zaposlenog, a do sada je prodato oko 363 hektara njegove zemlje, po ceni od 17 evra za ar. Rudnik je, opet, zatvoren 1989, ali i dalje je zaposleno 330 kamarata, koji rade u drugim rudnicima!

Jer, "Frad" je nekada bio ponos srpske privrede i njegovi filteri za automobile završavali su u mnogim evropskim zemljama, a bilo je zaposleno 450 radnika. Sa privatizacijom, sve se prepolovilo: i izvoz, i broj radnika, i njihovo strpljenje... Slično je i sa fabrikom profila i cevi "Fahop" u kojoj, posle traljave prodaje slovenačkom "Alposu", 200 metalaca možda i nema šta da radi, ali svakodnevno strepi i za takvo radno mesto! Nadalje, i u "Betonjerki" se, do privatizacije, radilo po evropskim normativima, a kada je propast zakucala na vrata, novi gazda oteran i završio je iza rešetaka, a država sada pokušava da ovaj kolektiv postavi na stabilnije noge i pronađe boljeg kupca... Odavno se ugasila i Konfekcija "Morava", sa 800 konfekcionara, ali je - na sreću - u međuvremenu ovu fabriku kupio nemački "Gramer", pa sada 600 radnika šije komponente za automobilska sedišta i sve izvoze.

- Izgubljeni su vreme i vrednosti koje nikada ne možemo vratiti. Opština nije smela da dozvoli krađu i rasprodaju naših firmi, te ovoliko ostajanje bez posla. Svi predsednici opština, godinama unazad, pravdali su se kako privreda nije njihova nadležnost, jer je ona osnov života svake lokalne samouprave. Uostalom, zašto nisu prišli radnicima, pa zajedno podigli glas - pita Dobrica Ranđelović.

A, da je situacija u aleksinačkoj privredi kritična, slaže se i predsednik opštine, Ivan Dimić.

- Kada su firme privatizovane, nas u lokalnoj samoupravi niko ništa nije pitao, a sada se pokazalo da je to listom bio loš posao, pa država "pere ruke", a nezadovoljni radnici traže našu pomoć. Nažalost, uglavnom nemoćni - zaključuje Dimić.

Komentara: 2


# predsednik opštine Ivan Dimić PIK Aleksinac Aleksinački Rudnik opština privatizacija Dobrica Ranđelović
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Aleksincanin 14.08.2011.
  Svi peru ruke i nikom nista , narod gladuje a tajkune se bogate.
  Gospodo iz vlasti i opozicije ustanite iz Vasih fotolja pa izadjite zajedno sa narodom i blokirajte autoput.
  Trazite pomoc od drzave i dok ne prestanu da ozive privredu nemojte da uklanjate blokade.
  Samo znate da se svadjate i da namestate jedni drugima , niste sposobni da ozivite privredu ovohg grada.
  Mislite da Vase partijske drugove bas briga za Vas u malom mestu , njima su samo potrebni glasovi da doju na vlast a posle ko sisa Aleksinac.
  Shvatite vec jednom da samo svi zajedno (opzicija i vlast) moze uraditi nesto za spas ovog malog mesta .
  Uadite nesto konkretno za nase malo mesto .
  Ja sam prvi na barikadam za blokadu autoputa dok drzava ne ucini nesto .Verujem da ima jos takivih u opstini samo je potrebno da se skupimo.

 • (+0) (-0)

  Srdjan 26.08.2011.
  Hm,mislim da ideja nije loša....Put nije toliko frekventan tako da bi se uspelo u tome....
  Ajmo malo ozbiljnije,kakvi zahtevi bi bili upućeni vladi u Beogradu? Da pomognu Opštinu Aleksinac u vezi čega?Privrede? Ima nešto strateški važno za Republiku?
  Ako se šegačimo onda dobro,uspelo je.Ako smo ozbiljni ljudi, onda nije vreme za šalu....
  Šta od privrednih subjekata može da se revitalizuje?
  U Aleksincu,kao ogledalu Srbije ,moraju pre svega da dodju pošteni ljudi na čelo OPŠTINE, i sposobni. Što ne znači da ovi nisu,ali isključivo u svom interesu... Srdačnii pozdrav svim gradjanima ALEKSINCA, koji mirno posmatraju propast jedne lepe varošice i čekaju da neko drugi OVDE NEŠTO URADI.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima