Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Poslednje jagode Rusima

rss

11.06.2013. RTS

Ovih dana voćari na jugu Srbije beru poslednji rod ovogodišnje jagode. Prinosima, kažu, nisu zadovoljni, ali na otkupnu cenu se ne žale, jer stranci, uglavnom Rusi, za kilogram jagode plaćaju od 110 do 130 dinara.

Poslednje jagode Rusima

Prva zarada poljoprivrednicima u toku godine stigne od jagoda, pa je sve više novih zasada u okolini Aleksinca, Leskovca i Kuršumlije. Uglavnom su to plantaže do 30 ari, jer osim sadnica iz uvoza, voćari moraju da ulože i u sisteme kap po kap.

U proizvodnji jagodičastog voća poljoprivrednici sa juga Srbije vide dobru perspektivu, jer ih u tome podržavaju naše Ministarstvo poljoprivrede i danska Vlada, koji su za te namene predvideli 5,4 miliona evra.

Nekada se na jugu Srbije proizvodilo oko 60.000 tona jagoda, ali zbog smanjenih kapaciteta hladnjača, proizvodnja je prepolovljena. Sada nedostaje i radna sanga, pa smo po proizvodnji daleko od pojedinih evropskih zemalja, kao što je Holandije koja po hektaru ima prinose i od 150.000 tona.

jagode 2 nn.jpg

"Obišli smo područje pet okruga Južne Srbije i zaista smo impresionirani zalaganjem vaših proizvođača, kod kojih pomaka ima. Najvažnije je da se ne prekida lanac od proizvođača na njivi do potrošača", kaže Dagfin Mo iz "Fruits and berries" u Danskoj.

Na imanju Petrovića devedeset ari je pod industrijskom jagodom koju otkupljuju Rusi. Iako su rashodi veliki, zasade će na jesen udvostručiti.

Iako organizovanog otkupa ima, proizvođači jagoda se ne odriču zelenih pijaca i kažu da je tamo zarada veća jer je cena konzumnih sorti 200 dinara.

[email protected]
+381 18 236-588

Komentara: 0


# ministarstvo poljoprivrede
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima