Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Последње јагоде Русима

rss

11.06.2013. РТС

Oвих дана воћари на југу Србије беру последњи род овогодишње јагоде. Приносима, кажу, нису задовољни, али на откупну цену се не жале, јер странци, углавном Руси, за килограм јагоде плаћају од 110 до 130 динара.

Последње јагоде Русима

Прва зарада пољопривредницима у току године стигне од јагода, па је све више нових засада у околини Алексинца, Лесковца и Куршумлије. Углавном су то плантаже до 30 ари, јер осим садница из увоза, воћари морају да уложе и у системе кап по кап.

У производњи јагодичастог воћа пољопривредници са југа Србије виде добру перспективу, јер их у томе подржавају наше Министарство пољопривреде и данска Влада, који су за те намене предвидели 5,4 милиона евра.

Некада се на југу Србије производило око 60.000 тона јагода, али због смањених капацитета хладњача, производња је преполовљена. Сада недостаје и радна санга, па смо по производњи далеко од појединих европских земаља, као што је Холандије која по хектару има приносе и од 150.000 тона.

jagode 2 nn.jpg

"Обишли смо подручје пет округа Јужне Србије и заиста смо импресионирани залагањем ваших произвођача, код којих помака има. Најважније је да се не прекида ланац од произвођача на њиви до потрошача", каже Дагфин Мо из "Fruits and berries" у Данској.

На имању Петровића деведесет ари је под индустријском јагодом коју откупљују Руси. Иако су расходи велики, засаде ће на јесен удвостручити.

Иако организованог откупа има, произвођачи јагода се не одричу зелених пијаца и кажу да је тамо зарада већа јер је цена конзумних сорти 200 динара.

[email protected]
+381 18 236-588

Коментара: 0


# министарство пољопривреде
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима