Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Održani peti "Dani jagoda" u Gredetinu

rss

11.06.2011. Izvor: Udruženje proizvođača jagoda i voća

Među tridesetak izlagača iz Nišavskog okruga, koji su se osmelili da svoju proizvodnju jagoda prezentuju stručnom žiriju, najuspešniji u kategoriji izlagača stonih sorti sa strane bili su: Kristijan Pavlović iz Malog Drenovca (opština Aleksinac) i Božidar Marinković iz Gadžinog Hana, koji su ravnopravno osovojili prvo mesto, dok je drugi bio Ljubiša Antić iz Grabovca (grad Niš), a treći Miroljub Prokić iz Kovanluka (grad Niš).

Održani peti

Stručni žiri u sastavu: dr Jasminka Milivojević, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, dr Dragoslav Cvetković, profesor na Visokoj poljoprivredno - prehrambenoj školi strukovnih studija u Prokuplju i Radomir Stojanović, predsednik Upravnog odbora Fonda za razvoj poljoprivrede u opštini Aleksinac, imao je slatke muke da oceni najbolje izlagače.

U ovoj kategoriji među domaćim izlagačima, proizvođači iz Gredetina, najuspešniji je bio Nikola Milanović, drugo mesto su podelili Slaviša i Srđan Filipović, dok je treći bio Saša Obradović.

U kategoriji industrijske jagode od domaćih takmičara pobednik je Aleksandar Novković, dok je stručni žiri dodelio dva druga mesta, Branislavu Nikoliću i Slaviši Markoviću, a treći je Dacna Janićijević. Od takmičara sa strane najbolju izloženu indistrijsku jagodu imao je Bojan Obradović iz Radevca, opština Aleksinac. Na manifestaciji je održana i tribina o proizvodnji jagoda i savremenoj tehnologiji koja se primenjuje u Italiji.

Manifestaciju su posetili i gosti iz Grčke koji su u gradu na Moravici boravili u čast obeležavanje Dana opštine Aleksinac. I to nisu bili jedini strani držvljani koji su se našli u Gredetinu i probali ukusne i zdrave plodove jagoda sa padina Jastrepca. Sa Gredetincima se družio Luis Faoro sa suprugom, direktor Juesejd Agrobiznis projekta, kao i direktor Fruits & Beris, Programa podrške razvoju privatnog sektora iz oblasti voćarstva i vinogradarstva u Južnoj Srbiji Dagfin Moe. Ovaj Program je i finansijski pomogao Manifestaciju. Interesantno da je pomenutoj gospodi u činiji A i B ponuđena marmelada jednog italijanskog proizvođača i prokupačkog "Hisara", koji otkupljuje sirovinu na ovom području, na ocenjivanje kvaliteta i ukusa. Svo troje "stranaca" je prednost dala Prokupčanima.

Posetioci Manifestacije "Dani jagoda" u Gredetinu imali su prilike da vide jagode tradicionalnih sorti, kao i novih, pa i pojedinih koje još i nisu registrovane kod nas kao što je "polka".


Komentara: 1


# opština Radomir Stojanović Dragoslav Cvetković
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    miljana 14.06.2011.
    jagode su toga dana bile veoma ukusne


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}