Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Neiskorišćene mogućnosti Aleksinačkog podruma

rss

04.10.2013. izvor: Radio Aleksinac

U retkim vinogradima na području opštine Aleksinac ovogodišnji rod grožđa je, iako kvantitativno manji, odličnog kvaliteta, pre svega zbog sušnog i sunčanogproleća i leta, pa se očekuje i kvalitetno vino.

Neiskorišćene mogućnosti Aleksinačkog podruma

Uz drastično smanjenje površina pod vinovom lozom u opštini Aleksinac, ugašeni su i proizvodni kapaciteti, pa je viongradarstvo na niskim granama. Profesor na Višoj poljoprivrednoj školi u Prokuplju, doktor Dragoslav Cvetković, u izjavi za naš radio napominje da mnoge mogućnosti koje pruža aleksinački podrum nisu iskorišćene u proizvodnji, i kao turistički potencijal ovog kraja.

- Sticajem okolnosti naša zemlja, to jest naše podneblje,  područje opštine Aleksinac spada u C2 zonu koju je evropska zajednica propisala. U toj zoni se proizvode vina kojima se ne dodaju ni šećeri ni kiseline. U svetu postoje samo tri podruma kao što je aleksinački, koji imaju podzemne tunele sa konstantnom temperaturom, koja se ne menja ni leti ni zimi. To je izuzetna temperatura za sazrevanje crnih vina koja su sada hit u svetu i jagma za njima je ogromna. Uz određena renoviranja, ovaj podrum bi mogao da bude jedan od najboljih, pogotovu što ima prirodna skladišta.

Iako vinogradarstvo u Aleksincu po svemu sudeći zamire, takav slučaj nije u drugim mestima, pa se beleži porast plantaža pod vinovom lozom, a doktor Cvetković očekuje da narednih godina ovoj poljoprivrednoj grani i država posveti više pažnje.

 

Komentara: 0


# Aleksinački podrum Dragoslav Cvetković Cvetković
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima