Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Неискоришћене могућности Алексиначког подрума

rss

04.10.2013. извор: Радио Алексинац

У ретким виноградима на подручју општине Алексинац овогодишњи род грожђа је, иако квантитативно мањи, одличног квалитета, пре свега због сушног и сунчаногпролећа и лета, па се очекује и квалитетно вино.

Неискоришћене могућности Алексиначког подрума

Уз драстично смањење површина под виновом лозом у општини Алексинац, угашени су и производни капацитети, па је вионградарство на ниским гранама. Професор на Вишој пољопривредној школи у Прокупљу, доктор Драгослав Цветковић, у изјави за наш радио напомиње да многе могућности које пружа алексиначки подрум нису искоришћене у производњи, и као туристички потенцијал овог краја.

- Стицајем околности наша земља, то јест наше поднебље,  подручје општине Алексинац спада у Ц2 зону коју је европска заједница прописала. У тој зони се производе вина којима се не додају ни шећери ни киселине. У свету постоје само три подрума као што је алексиначки, који имају подземне тунеле са константном температуром, која се не мења ни лети ни зими. То је изузетна температура за сазревање црних вина која су сада хит у свету и јагма за њима је огромна. Уз одређена реновирања, овај подрум би могао да буде један од најбољих, поготову што има природна складишта.

Иако виноградарство у Алексинцу по свему судећи замире, такав случај није у другим местима, па се бележи пораст плантажа под виновом лозом, а доктор Цветковић очекује да наредних година овој пољопривредној грани и држава посвети више пажње.

 

Коментара: 0


# Алексиначки подрум Драгослав Цветковић Цветковић
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима