Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Mart - mesec za pripremu zemljišta za prolećnu setvu

rss

04.03.2013. Radio Aleksinac

Sezona radova za poljoprivrednike je već uveliko počela. Prema rečima doktora Živote Jovanovića, stručnjaka iz Instituta za kukuruz u Zemun Polju, semena za predstojeću setvu ima dovoljno i sa setvom bi trebalo da se krene u prvoj dekadi aprila.

Mart - mesec za pripremu zemljišta za prolećnu setvu

Doktor Jovanović ističe da da su prvi dani marta idealno vreme za grubu pripremu zemljišta, a krajem meseca se može početi i sa finijom pripremom i ukliko vremenski uslovi to dozvole, setvu je moguće obaviti već u prvoj dekadi aprila.

- Napominjem da je optimalno vreme setve, ako se gledaju i vremenski uslovi, između 10. i 30. aprila, uz napomenu da je u sušnim godinama ipak bolje sejati pet do sedam dana ranije u odnosu na optimalni rok.

Kukuruz je najbolje sejati na dubini od četiri do sedam santimetara, što najviše zavisi od mehaničkog sastava zemljišta. Na lakim i peskovitim površinama treba sejati dublje, dok je na teškim i glinovitim parcelama dovoljna dubina svega tri do četiri santimetra. Na dubinu setve utiču i vremenski uslovi, pa je tako u sušnim godinama bolje obaviti dublju setvu kako bi biljka bila što zaštićenija od visokih temperatura.

-Treba voditi računa o vremenu setve, dubini, gustini i brzini setve. Naime, prema preporučenim gustinama za određene hibride treba se tako i ponašati. Ukoliko agrotehničke mere nisu dovedene na idealan nivo, treba broj biljaka smanjiti za pet do 10 hiljada po hektaru, ako se očekuje sušni period i ako nije primenjena odgovarajuća količina mineralnih đubriva.

Prethodna godina bila je izuzetno teška za proizvodnju kako merkantilnog, tako i semenskog kukuruza zbog jake suše, pa je veoma važno ove godine odabrati adekvatno seme, od dvadesetak vrsta koje se trenutno nalaze na tržištu, da bi prinosi bili što veći, poručuje Jovanović.


Komentara: 0


#
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima