Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Март - месец за припрему земљишта за пролећну сетву

rss

04.03.2013. Радио Алексинац

Сезона радова за пољопривреднике је већ увелико почела. Према речима доктора Животе Јовановића, стручњака из Института за кукуруз у Земун Пољу, семена за предстојећу сетву има довољно и са сетвом би требало да се крене у првој декади априла.

Март - месец за припрему земљишта за пролећну сетву

Доктор Јовановић истиче да да су први дани марта идеално време за грубу припрему земљишта, а крајем месеца се може почети и са финијом припремом и уклико временски услови то дозволе, сетву је могуће обавити већ у првој декади априла.

- Напомињем да је оптимално време сетве, ако се гледају и временски услови, између 10. и 30. априла, уз напомену да је у сушним годинама ипак боље сејати пет до седам дана раније у односу на оптимални рок.

Кукуруз је најбоље сејати на дубини од четири до седам сантиметара, што највише зависи од механичког састава земљишта. На лаким и песковитим површинама треба сејати дубље, док је на тешким и глиновитим парцелама довољна дубина свега три до четири сантиметра. На дубину сетве утичу и временски услови, па је тако у сушним годинама боље обавити дубљу сетву како би биљка била што заштићенија од високих температура.

-Треба водити рачуна о времену сетве, дубини, густини и брзини сетве. Наиме, према препорученим густинама за одређене хибриде треба се тако и понашати. Уколико агротехничке мере нису доведене на идеалан ниво, треба број биљака смањити за пет до 10 хиљада по хектару, ако се очекује сушни период и ако није примењена одговарајућа количина минералних ђубрива.

Претходна година била је изузетно тешка за производњу како меркантилног, тако и семенског кукуруза због јаке суше, па је веома важно ове године одабрати адекватно семе, од двадесетак врста које се тренутно налазе на тржишту, да би приноси били што већи, поручује Јовановић.


video...

Коментара: 0


#
@ 

[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима