Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

GMO ili Zdrava hrana?

rss

28.04.2013.

Aleksinački pokret za promene je organizovao seminar sa temom "GMO - ili zdrava hrana - za ili protiv".
Tribini je prisustvovalo 40 učesnika.

GMO ili Zdrava hrana?

Predavanje na temu hrane je otvorio Saša Stanojević, profesor Poljoprivredne škole Šumatovac.
"O zdravoj hrani i GMO hrani se dosta priča, ali se bojim da javnost malo zna koje su prednosti a koje su mane GMO hrane zato je i ova tribina organizovana. Iskreno se nadam da će posle nje mnoge stvari biti jasnije."

O GMO hrani i njenim dokazano štetnim uticajima je govorio profesor Dušan Milinković.
"U odnosu na nekoliko prednosti koje gmo hrana ima, broj nedostataka je mnogo veći,od štetnosti za zdravlje, uticaja na plodnost, izazivanje karcinoma pa do potpune ekonomske zavisti od multinacionalnih kompanija kakva je Monsanto."

Završno predavanje je imala prof. Snežana ŽIVADINOVIĆ koja je detaljno govorila o prednostima proizvodnje organske hrane.
"Organska hrana jeste razvojna šansa naše zemlje i Aleksinca. Na 25 km od Aleksinca se nalazi jedna od preporučenih i ispitanih Lokacija za proizvodnju organske hrane, na teritoriji opštine Sokobanja."

U delu predviđenom za diskusiju, za reč se javio poznati aleksinački agronom i dugogodišnji direktor Hladnjače, Saša Jovanović.
"Kao dugogodišnji rukovodilac u PIK-ovim pogonima za preradu hrane, izričito sam protiv GMO hrane. Što se tiče organske hrane, mogu vam izneti jedan podatak koji najbolje odslikava prednost organske proizvodnje. Po zvanično objavljenim istraživanjima u sektoru proizvodnje zdrave hrane leži potencijalna zarada od 7 milijardi evra, koliko bi srpska prehrambena industrija mogla da zaradi."

Na samom kraju prisutnima se u ime Aleksinačkog pokreta za promene obratio Jovan Živić.
"Ovo je samo uvodna tribina, kojom započinjemo projekat vezan za oživljavanje poljoprivredne proizvodnje u našoj opštini. Sledeći korak je organizacija okruglog stola, čiji bi cilj bio da se utvrdi koja su to prva pet poteza koja treba učiniti i kako ih realizovati sa ciljem da se u što kraćem roku u sektoru poljoprivredne proizvodnje u Aleksincu otvori što veći broj radnih mesta."

Tribina je završena dogovorom da se okrugli sto orhanizuje u periodu od tri naredne nedelje.

Komentara: 1


# Jovan Živić škole Saša Stanojević
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Ovog Ostojica ne podnosim bas mnogo ali on 28.04.2013.
    Ovog Ostojica i njegov APP ne podnosim bas mnogo alki jedino on i njegov APP rade nesto korisno za ovu opstinu. Kolko ce to da ima neki efekat, mislim da nece uopste, lokalna vlast ima pare i niko im nista ne moze. Ostojicu, Zivicu, Stojicu i ostali, džabe trošite vreme, kad doju izbori svi koji vas sad podržavaju ima da glasaju za naprdnjake jer ce od naprdnjaka da dobiju neku fajdu.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima