Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

EU dala 80.000 € srpskom inovatoru

rss

04.07.2013. Izvor: Novosti

Inovator iz Sivca Stanko Mandić dobio je 80.000 evra za izradu dva prototipa kombinovane ratarske mašine, koja se kači iza plugova obrtača.

EU i Svetska banka inovatoru iz Sivca odobrile 80.000 evra za prototip nove mašine, pišu Novosti.

Donaciju za izradu Mandićevog kultivatora, koji posle samo jednog prelaska preko njive ore njivu, sitni zemlju, ravna i stabilizuje podlogu, razbacuje mineralno đubrivo i obavlja setvu odobrila je ekspertska komisija Fonda za inovacionu delatnost u Beogradu, čiji su finansijeri EU i Svetska banka.

Pronalazak Stanka Mandića, automehaničara i poljoprivrednika, ocenjen je kao revolucionaran. Omogućava uštedu energije, radnog vremena i troškova za obradu zemljišta.

"Već 15 godina u funkciji je srpska ratarska mašina, nazvana „srma“, koja u jednom prohodu ore, priprema zemljište za setvu i seje. Ova mašina je napravljena za klasične plugove, a sad je unapređena i prilagođena za plugove obrtače, koji su sve zastupljeniji, jer obezbeđuju visok kvalitet oranja i ujednačenost parcele. Mašina je patentirana u Srbiji i zaštićena u Evropskom patentnom zavodu" - kaže Stanko Mandić (na slici).

Naučnici sa Departmana za poljoprivrednu tehniku Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu utvrdili su da univerzalna ratarska mašina Stanka Mandića štedi po hektaru 100 evra godišnje na gorivu, mazivu, mašinskim i ljudskim časovima rada... Nova tehnologija obrade zemlje, koju je patentirao Mandić, povećava prinose pšenice za najmanje 10 odsto, jer smanjuje sabijanje zemljišta.

Prema projektu koji je odobrio Fond za inovacionu delatnost, firma „Srma-Zip“ Stanka Mandića za godinu dana treba da napravi dve univerzalne mašine - jednu za četvorobrazdni, a dugu za šestobrazdni plug obrtač - i da pripremi dokumentaciju za serijsku proizvodnju Mandićevog izuma.

"Prototipove mašine pravićemo u hali bivše Fabrike armatura „Istra“ u Kuli koju će nam ustupiti zakupac ovog prostora iz Nemačke. U ekipi koja će raditi projekt sa mnom biće profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, inženjer, ekonomista, moj prijatelj iz Kule i moj unuk" - kaže Stanko Mandić.

Stručnjaci su procenili da bi Mandićeva univerzalna ratarska mašina, ako bi se serijski proizvodila, koštala oko 6.000 evra, što je gotovo duplo manje od sume koja bi morala da se izdvoji za pojedinačnu kupovinu mašina. U njegov kombinovani kultivator ugrađeni su plug, setvospremač, rasturač đubriva i sejačica. Mašina ne samo da je ekonomična, nego i veoma jednostavna za rukovanje, a ne troši energiju traktora, za koji je zakačena, već pogon dobija od zemljišta.

Prvi vlasnik Mandićeve univerzalne mašine, konstruisane za klasične plugove, postao je prošle godine zemljoradnik Radovan Đukić iz Sivca.

"Polovinu njiva radio sam uobičajenom mehanizacijom, a drugu polovinu Mandićevom „univerzalkom“, koja daje neverovatan učinak i ostavlja oranice ravne kao piste. Mandićevu mašinu kupio sam kreditom Fonda za razvoj Vojvodine, za 6.000 evra, sa kamatom od svega dva odsto" - zadovoljan je Đukić.

 

Komentara: 0


# EU Radio S Svetska banka
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima