Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

ЕУ дала 80.000 € српском иноватору

rss

04.07.2013. Извор: Новости

Иноватор из Сивца Станко Мандић добио је 80.000 евра за израду два прототипа комбиноване ратарске машине, која се качи иза плугова обртача.

ЕУ и Светска банка иноватору из Сивца одобриле 80.000 евра за прототип нове машине, пишу Новости.

Донацију за израду Мандићевог култиватора, који после само једног преласка преко њиве оре њиву, ситни земљу, равна и стабилизује подлогу, разбацује минерално ђубриво и обавља сетву одобрила је експертска комисија Фонда за иновациону делатност у Београду, чији су финансијери ЕУ и Светска банка.

Проналазак Станка Мандића, аутомеханичара и пољопривредника, оцењен је као револуционаран. Омогућава уштеду енергије, радног времена и трошкова за обраду земљишта.

"Већ 15 година у функцији је српска ратарска машина, названа „срма“, која у једном проходу оре, припрема земљиште за сетву и сеје. Ова машина је направљена за класичне плугове, а сад је унапређена и прилагођена за плугове обртаче, који су све заступљенији, јер обезбеђују висок квалитет орања и уједначеност парцеле. Машина је патентирана у Србији и заштићена у Европском патентном заводу" - каже Станко Мандић (на слици).

Научници са Департмана за пољопривредну технику Пољопривредног факултета у Новом Саду утврдили су да универзална ратарска машина Станка Мандића штеди по хектару 100 евра годишње на гориву, мазиву, машинским и људским часовима рада... Нова технологија обраде земље, коју је патентирао Мандић, повећава приносе пшенице за најмање 10 одсто, јер смањује сабијање земљишта.

Према пројекту који је одобрио Фонд за иновациону делатност, фирма „Срма-Зип“ Станка Мандића за годину дана треба да направи две универзалне машине - једну за четворобраздни, а дугу за шестобраздни плуг обртач - и да припреми документацију за серијску производњу Мандићевог изума.

"Прототипове машине правићемо у хали бивше Фабрике арматура „Истра“ у Кули коју ће нам уступити закупац овог простора из Немачке. У екипи која ће радити пројект са мном биће професор Пољопривредног факултета у Земуну, инжењер, економиста, мој пријатељ из Куле и мој унук" - каже Станко Мандић.

Стручњаци су проценили да би Мандићева универзална ратарска машина, ако би се серијски производила, коштала око 6.000 евра, што је готово дупло мање од суме која би морала да се издвоји за појединачну куповину машина. У његов комбиновани култиватор уграђени су плуг, сетвоспремач, растурач ђубрива и сејачица. Машина не само да је економична, него и веома једноставна за руковање, а не троши енергију трактора, за који је закачена, већ погон добија од земљишта.

Први власник Мандићеве универзалне машине, конструисане за класичне плугове, постао је прошле године земљорадник Радован Ђукић из Сивца.

"Половину њива радио сам уобичајеном механизацијом, а другу половину Мандићевом „универзалком“, која даје невероватан учинак и оставља оранице равне као писте. Мандићеву машину купио сам кредитом Фонда за развој Војводине, за 6.000 евра, са каматом од свега два одсто" - задовољан је Ђукић.

 

Коментара: 0


# ЕУ Радио С Светска банка
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима