Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

EM Tehnologija – Biotehnologija 21. veka

rss

23.04.2017.

Tehnologija Efektivnih Mikroorganizama – Biotehnologija 21. veka

Kako bez oranja posaditi useve?

U poslednje vreme i kod nas se pokušava sa raznim mikroorganizmim, ne bi li se agrar izvukao iz kolapsa u koji je upao.

Upao je u kolaps hemijske industrije i proizvođača teške mehanizacije, koji da umesto poboljšavaju situaciju u našem agraru oni je iz godine u godinu pogoršavaju.

Preporuke korišćenja mikroorganizama na način da se zaoravaju i koriste zajedno sa hemijskim đubrivima, pestcidima i herbicidima, takođe ne donose uspeh.

EM tehnologija, jedna od najperspektivnijih pravaca razvoja proizvodnje u agraru 21. veka, predstavlja drugačiji način obrade zemljišta uz dodavanje EM.

Japanski naučnik Teruo Higa je 1988. godine uspeo da stvori super složen kompleks korisnih bakterija koje je nazvao Efektivnim mikroorganizmima ( EM).

1998 godine, ruski naučnik, doktor medecinskih nauka, Pjotr Ajuševič Šabljin je na osnovu anabiotskih mikroorganizama bajkalskog eko sistema stvorio ruski EM preparat. Ovaj preparat je po nekim pokazateljima čak i prevazišao japanski analog.

U Rusiji i zemljama bivšeg SSSR-a, su vršeni eksperimenti i probe na različitim tipovima zemljišta, u različitim vremenskim uslovima sa različitim načinima obrade zemljišta. Korištena su znanja raznih naučnika, kako ruskuh tako svetskih, dok se nije sastavio jedan skup, načina obrade zemlje uz dodavanje EM.

Korištena su znanja od naučnika i narodnih eksperimentatora:

- Ovsinskog, Fukuoke, Folknera, Maljceva, Allena, Dokučajeva, Kostičeva, Mitleidera, Timirajeva, Tuljanova, Viliamsa, Ušajeva, Annenkova i mnogih drugih.

Pošto je tlo većim delom “bolesno” u njemu preovladavaju patogeni lider. Sastav izabranih mikroorganizama kao što su: fotosintetičke bakterije, bakterije koje vezuju azot, bakterije mlečne kiseline, kvasci, aktinomicete, gljivice koje izazivaju fermentaciju i produkti njihovog metabolizma, koji se u prirodi nalaze u zemljištu, unošenjem u zemljište aktiviraju lokalnu saprofitnu mikrofloru koja prerađuje organski odpad u oblik koji je za biljke lako dostupan i lako ga koriste.

Karakteristično za EM-preparat je to što on sadrži kako aerobne tako i anaerobne mikroorganizme koji formiraju čvrstu zajednicu u zemlji.

Od njihovog delovanja nastaju raznovrsne fiziološki aktivne materije – fermenti, aminokiseline, vitamini, biofungicidi i dr.

Zdravo zemljište treba da sadrži oko 2 kg. mikroorgnizama na 1m2 na dubini od 30 cm. To je oko 10 tona po hektaru, i još isto toliko drugih organizama kao što su gliste i dr.

Izvor: www.blic.rs

Povratak na razuman, prirodan način zemljoradnje po EM-tehnologiji iziskuje znanje i strpljenje, jer posle 200 godina uništavanja te naše hraniteljke nije moguće ništa na brzinu.

PS: Mora da vredi kad se švercuje iz Rusije

 Bajkal EM-1 prodaja i cena u Srbiji!?

Efektivni mikroorganizmi i ekološko uzgajanje biljaka

http://www.poljoforum.rs/viewtopic.php?f=39&p=70772

https://forum.krstarica.com/showthread.php/534658-Zar-to-nije-%C4%8Dudo!-(-EM-tehnologija-%C5%A1ta-je-to-)

 

Komentara: 0


# poljoprivreda EM Tehnologija permakultura setva biotehnologija Efektivni mikroorganizmi Bajkal EM 1
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima