Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

ЕМ Технологија – Биотехнологија 21. века

rss

23.04.2017.

Технологија Ефективних Микроорганизама – Биотехнологија 21. века

Како без орања посадити усеве?

У последње време и код нас се покушава са разним микроорганизмим, не би ли се аграр извукао из колапса у који је упао.

Упао је у колапс хемијске индустрије и произвођача тешке механизације, који да уместо побољшавају ситуацију у нашем аграру они је из године у годину погоршавају.

Препоруке коришћења микроорганизама на начин да се заоравају и користе заједно са хемијским ђубривима, пестцидима и хербицидима, такође не доносе успех.

ЕМ технологија, једна од најперспективнијих праваца развоја производње у аграру 21. века, представља другачији начин обраде земљишта уз додавање ЕМ.

Јапански научник Теруо Хига је 1988. године успео да створи супер сложен комплекс корисних бактерија које је назвао Ефективним микроорганизмима ( ЕМ).

1998 године, руски научник, доктор медецинских наука, Пјотр Ајушевич Шабљин је на основу анабиотских микроорганизама бајкалског еко система створио руски ЕМ препарат. Овај препарат је по неким показатељима чак и превазишао јапански аналог.

У Русији и земљама бившег СССР-а, су вршени експерименти и пробе на различитим типовима земљишта, у различитим временским условима са различитим начинима обраде земљишта. Кориштена су знања разних научника, како рускух тако светских, док се није саставио један скуп, начина обраде земље уз додавање ЕМ.

Кориштена су знања од научника и народних експериментатора:

- Овсинског, Фукуоке, Фолкнера, Маљцева, Аллена, Докучајева, Костичева, Митлеидера, Тимирајева, Туљанова, Вилиамса, Ушајева, Анненкова и многих других.

Пошто је тло већим делом “болесно” у њему преовладавају патогени лидер. Састав изабраних микроорганизама као што су: фотосинтетичке бактерије, бактерије које везују азот, бактерије млечне киселине, квасци, актиномицете, гљивице које изазивају ферментацију и продукти њиховог метаболизма, који се у природи налазе у земљишту, уношењем у земљиште активирају локалну сапрофитну микрофлору која прерађује органски одпад у облик који је за биљке лако доступан и лако га користе.

Карактеристично за ЕМ-препарат је то што он садржи како аеробне тако и анаеробне микроорганизме који формирају чврсту заједницу у земљи.

Од њиховог деловања настају разноврсне физиолошки активне материје – ферменти, аминокиселине, витамини, биофунгициди и др.

Здраво земљиште треба да садржи око 2 кг. микрооргнизама на 1м2 на дубини од 30 цм. То је око 10 тона по хектару, и још исто толико других организама као што су глисте и др.

Izvor: www.blic.rs

Повратак на разуман, природан начин земљорадње по ЕМ-технологији изискује знање и стрпљење, јер после 200 година уништавања те наше хранитељке није могуће ништа на брзину.

ПС: Мора да вреди кад се шверцује из Русије

 Бајкал ЕМ-1 продаја и цена у Србији!?

Ефективни микроорганизми и еколошко узгајање биљака

http://www.poljoforum.rs/viewtopic.php?f=39&p=70772

https://forum.krstarica.com/showthread.php/534658-Zar-to-nije-%C4%8Dudo!-(-EM-tehnologija-%C5%A1ta-je-to-)

 


# пољопривреда ЕМ Технологија пермакултура сетва биотехнологија Ефективни микроорганизми Бајкал ЕМ 1
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима