Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dobitni spoj znanja i tradicije

rss

30.09.2016. RTS

U Kamenici, selu u podnožju Malog Jastrebca, gde je klima povoljna za uzgoj stoke, Mladen Krstić iz Aleksinca je na gazdinstvu svojih predaka primenio znanje stečeno na Poljoprivrednom fakultetu.

Dobitni spoj znanja i tradicije

Diplomirani inženjer poljoprivrede Mladen Krstić, posle završenih studija, vratio se u selo svojih predaka. Tradicija stočarskog kraja i znanje stečeno na fakultetu bili su dovoljni da započne uzgoj stoke u Kamenici.

"Za agronome je u principu problem naći posao", kaže Mladen, "i rešio sam da se vratim na porodično gazdinstvo gde su moji preci radili godinama, tako da smo polako tradicionalnu poljoprivrednu proizvodnju uveli u savremenu."

Od jedne štale sa pet grla, Mladen je za deset godina proširio gazdinstvo na još dve štale u koje sada može stati do pedeset goveda.

Da bi unapredio svoje gazdinstvo, Mladen je izgradio savremeni objekat za tov junadi sa svim uslovima mikroklime, a to je sve ono što je potrebno životinjama, dostupnost vode, vazduha i svetlosti.

Mladenu su od velike pomoći dvojica sinova koji, pored obaveza u školi, svako leto i vikend provode na selu.

Marko je počeo da pomaže ocu sa osam, devet godina  i kaže da je naučio kako se radi na selu, a njegov brat Mihajlo dodaje: "Voleo bih da budem kao moj otac da nastavim sve što je on započeo i proširim gazdinstvo."

Na 25 hektara zemljišta Mladen proizvodi žitarice od kojih i prehranjuje 25 grla stoke, a kako kaže od prodaje mleka i mesa može pristojno da živi.

"Najbolje je kombinovano", naglašava Mladen, "od mleka ima prihod na svakih 15 dana za repromaterijal i finansiranje svakodnevne proizvodnje a junad se prodaje u turnusima tako da od toga može da se kupi neka mehanizacija ili završi neki veći posao."

U Kamenici kod Aleksinca danas živi šezdesetak ljudi u trideset domaćinstva.

Marija Stanković i Ivan Stambolić

Komentara: 1


# Radio S Marija Stanković Farma stočarstvo Kamenica Mladen Krstić selo
@



 

▲ ▼ [+][-]


  • (+3) (-0)

    Milos 04.10.2016.
    Bravo komso svaka cast


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima