Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Добитни спој знања и традиције

rss

30.09.2016. РТС

У Каменици, селу у подножју Малог Јастребца, где је клима повољна за узгој стоке, Младен Крстић из Алексинца је на газдинству својих предака применио знање стечено на Пољопривредном факултету.

Добитни спој знања и традиције

Дипломирани инжењер пољопривреде Младен Крстић, после завршених студија, вратио се у село својих предака. Традиција сточарског краја и знање стечено на факултету били су довољни да започне узгој стоке у Каменици.

"За агрономе је у принципу проблем наћи посао", каже Младен, "и решио сам да се вратим на породично газдинство где су моји преци радили годинама, тако да смо полако традиционалну пољопривредну производњу увели у савремену."

Од једне штале са пет грла, Младен је за десет година проширио газдинство на још две штале у које сада може стати до педесет говеда.

Да би унапредио своје газдинство, Младен је изградио савремени објекат за тов јунади са свим условима микроклиме, а то је све оно што је потребно животињама, доступност воде, ваздуха и светлости.

Младену су од велике помоћи двојица синова који, поред обавеза у школи, свако лето и викенд проводе на селу.

Марко је почео да помаже оцу са осам, девет година  и каже да је научио како се ради на селу, а његов брат Михајло додаје: "Волео бих да будем као мој отац да наставим све што је он започео и проширим газдинство."

На 25 хектара земљишта Младен производи житарице од којих и прехрањује 25 грла стоке, а како каже од продаје млека и меса може пристојно да живи.

"Најбоље је комбиновано", наглашава Младен, "од млека има приход на сваких 15 дана за репроматеријал и финансирање свакодневне производње а јунад се продаје у турнусима тако да од тога може да се купи нека механизација или заврши неки већи посао."

У Каменици код Алексинца данас живи шездесетак људи у тридесет домаћинства.

Марија Станковић и Иван Стамболић


# Радио С Марија Станковић Фарма сточарство Каменица Младен Крстић село
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима