Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dani jagoda u Gredetinu 7. put

rss

03.06.2013. Radio Aleksinac

U nedelju 2. juna je po sedmi put održana manifestacija „Dani jagoda“ u Gredetinu. Povodom toga juče su predstavnici Danskog programa razvoja voćarstva na jugu Srbije Fruits&Berries, koji ima za cilj da unapredi proizvodnju, preradu i plasman voća, obišli pojedine zasade jagoda na području opštine Aleksinac.

Dani jagoda u Gredetinu 7. put

Prema rečima višeg savetnika u ovom programu Dagfina Moa, na ovom području zasadi jagoda su impresivni, a kada je kvalitet u pitanju, po njegovom mišljenju u Aleksincu ima najkvalitetnije jagode u okruženju.

- Zaista sam impresioniran što se tiče proizvodnje i što se tiče ukusa, naročito. Možda su to i najukusnije jagode koje sam ikada probao i to pruža izuzetne mogućnosti ovdašnjim proizvođačima jagoda. kada bismo imali više ovakvih proizvođača kao što smo ih videli danas, sigurno bi to učinilo Srbiju jednom od velikih izvoznika jagoda kako u susedne zemlje, tako i u zemlje Evrope. Samo je pitanje onda da Srbija obezbedi dovoljne količine jagoda.

Gospodin Mo je ovom prilikom napomenuo i da bi proizvođači trebalo, u cilju omasovljenja proizvadnje, da se udružuju u zadruge. On je dodao da će njihov program i dalje pomagati poljoprivrednicima da postignu ovako impresivne rezultate u gajenju ovog ukusnog aromatičnog voća.

- Udruživanjem u zadruge radi se zajedno na pakovanju, plasmanu, marketingu, a proizvođači će na taj način dobiti bolje cene, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu. Ponavljam, kvalitet je veoma dobar, jedini je problem da se obezbede dovoljne količine. Dođe mi da plačem kada vidim kako su potencijali neiskorišćeni i kako puno nezaposlenih ljudi ne koristi te potencijale, umesto da se zaposli i obrađuje zemlju koju ima – zaključuje naš sagovornik.

Viši savetnik danskog programa razvoja voćarstva na jugu Srbije Fruits&Berries Dagfin Mo.

Komentara: 0


#
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima