Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Дани јагода у Гредетину 7. пут

rss

03.06.2013. Радио Алексинац

У недељу 2. јуна је по седми пут одржана манифестација „Дани јагода“ у Гредетину. Поводом тога јуче су представници Данског програма развоја воћарства на југу Србије Fruits&Berries, који има за циљ да унапреди производњу, прераду и пласман воћа, обишли поједине засаде јагода на подручју општине Алексинац.

Дани јагода у Гредетину 7. пут

Према речима вишег саветника у овом програму Дагфина Моа, на овом подручју засади јагода су импресивни, а када је квалитет у питању, по његовом мишљењу у Алексинцу има најквалитетније јагоде у окружењу.

- Заиста сам импресиониран што се тиче производње и што се тиче укуса, нарочито. Можда су то и најукусније јагоде које сам икада пробао и то пружа изузетне могућности овдашњим произвођачима јагода. када бисмо имали више оваквих произвођача као што смо их видели данас, сигурно би то учинило Србију једном од великих извозника јагода како у суседне земље, тако и у земље Европе. Само је питање онда да Србија обезбеди довољне количине јагода.

Господин Мо је овом приликом напоменуо и да би произвођачи требало, у циљу омасовљења произвадње, да се удружују у задруге. Он је додао да ће њихов програм и даље помагати пољопривредницима да постигну овако импресивне резултате у гајењу овог укусног ароматичног воћа.

- Удруживањем у задруге ради се заједно на паковању, пласману, маркетингу, а произвођачи ће на тај начин добити боље цене, како на домаћем, тако и на страном тржишту. Понављам, квалитет је веома добар, једини је проблем да се обезбеде довољне количине. Дође ми да плачем када видим како су потенцијали неискоришћени и како пуно незапослених људи не користи те потенцијале, уместо да се запосли и обрађује земљу коју има – закључује наш саговорник.

Виши саветник данског програма развоја воћарства на југу Србије Fruits&Berries Дагфин Мо.

Коментара: 0


#
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима