Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Velika ulaganja u poljoprivredu

rss

20.03.2010. Izvor: RTS

Velika ulaganja u poljoprivredu

Svako poljoprivredno gazdinstvo, koje bude htelo da kupi novu mehanizaciju, dobijaće 30 odsto povratnih sredstava od države. Ministarstvo obezbedilo 300.000 tona đubriva, subvencionisanog sa 5.000 dinara po toni, izjavio ministar poljoprivrede Saša Dragin.

Poljoprivrednici, koji budu hteli da kupe novu mehanizaciju, moći da dobiju oko 30 odsto povratnih sredstava od Ministarstva poljoprirede, a ukoliko kupuju domaći proizvod još 2.000 evra od Ministarstva ekonomije, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Pored ovih, Ministarstvo poljoprirede uvodi i nove mere koje predviđaju lakši dolazak do đubriva. Obezbećeno je 300.000 tona đubriva, koje je subvencionisano sa po 5.000 dinara po toni, rekao je ministar.

Govoreći o nedavnim žalbama poljoprivrednika iz Kikinde, da su subvencije dobrodošle ali nedovoljne, ministar Dragin je objasnio da smo mi jedina zemlja na Balkanu koja isplaćuje subvencije u punom iznosu.

"Država nikada, nije imala veće subvencije u poljoprivredi i nikada u našoj istoriji te subvencije nisu stizale tako rano", istakao je ministar poljoprivrede.

Slažući se da to ipak nije dovoljno, Dragin je dodao da su se subvencije povećale sa 12.000 na 14.000 dinara po sektoru, uz to se prave razlike između razvijenih i nerazvijenih delova zemlje, pa na površinama manjim od pet hektara poljoprivrednik je oslobođen plaćanja doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje.

"U ovom trenutku Ministarstvo poljoprivrede sa svojim resursima pokriva 70 odsto setve", rekao je Dragin.

U narednih deset godina, ministar Saša Dragin predviđa da će poljoprivredna gazdinstva biti oslonac naše privrede, konkurentna sa evropskim i osposobljena novom mehanizacijom.


Komentara: 0


# poljoprivreda ministarstvo poljoprivrede
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima