Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Podsticaj novim aleksinačkim preduzetnicima

rss

21.04.2014. RTS

Privreda Aleksinca danas se oslanja samo na fabriku automobilskih enterijera - nemački Gramer, a više od polovine radno sposobnih građana je nezaposleno.

Podsticaj novim aleksinačkim preduzetnicima

U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Opština je, posle tri godine, ponovo raspisala konkurs za samozapošljavanje.

Iako je, zapošljavanjem u Grameru, broj nezaposlenih u Aleksincu posle niza godina manji od 8.000, nezaposlenost je i dalje jedan od najvećih problema u opštini.

"Zaposlenja nema. Teško je, ali živi se", kažu građani.

Koliko je teško doći do posla, uvideo je i Slobodan Krstić, koji je godinu dana proveo na birou pošto je posle decenije i po rada ostao bez posla. Zato je 2011. godine, uz pomoć iz opštinskog budžeta počeo sopstveni biznis.

"Tim novcem kupio sam mašine i ručni alat koji su mi nedostajali, uveo struju u radionicu, omalterisao, kupio prozore, vrata i počeo da radim", kaže Slobodan Krstić iz Prćilovice. "Za sada nije loše, radi se, imam normalnu mesečnu platu."

Slične planove ima veliki broj Aleksinčana koji mesecima ili godinama prate oglase i konkurse.

"Nisam primljen. Želeo bi da otvorim nešto uz samozapošljavanje. Uslužna delatnost je najbolje rešenje za mene", kaže Branislav Đorđević iz sela Dobrojevac.

Za subvencije Opštine nezaposleni mogu da konkurišu do 15. maja, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

"Subvencionisaćemo razvoj poljoprivrede, otvaranje zadruga, zanatskih radnji", objašnjava Danijela Petković iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj. "Nećemo subvencionisati otvaranje radnji koje se bave igrama na sreću, knjigovodstvene agencije."

Pravo da konkurišu imaju nezaposleni koji tri godine nisu koristili slične subvencije Službe za zapošljavanje, a prošli su obuku za vođenje poslova koju ta služba besplatno organizuje.

 

Komentara: 3


# opština nezaposlenost Danijela Petković automobil
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+4) (-0)

  mulja 21.04.2014.
  svi u turizam to nam je jedina sansa . strucnu pomoc da obezbedi opstina preko otisa . predavanja da drze majka i cerka .

 • (+6) (-0)

  mar 22.04.2014.
  jesu li te subvencije iste kao sto su davane Grameru, 7-10 000 eura? Ili se ocekuje da ljudi nabave prostor, alat i masine za 1200 eura?

 • (+3) (-0)

  pera 29.06.2014.
  zasto opstina ne objavi podatke o nezaposlenosti. Do marta je išlo redovno, od tada ništa. Voleli bi da znamo šta se radi...


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima