Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Privatizacija u Srbiji – uspešni i neuspešni

rss

20.08.2007. J. Rabrenović, T. Todorović

Privatizacija u Srbiji – uspešni i neuspešni
Petogodišnji učinak privatizacije u Srbiji kada je reč o društvenom kapitalu su prodata 2.002 preduzeća čime je ostvaren prihod od nešto više od 2,4 milijarde evra. Najviše para zarađeno je od prodaje firmi ne tenderu, njih 84 i to za 1,1 milijardu evra, što je i razumljivo jer se radi o onim „jačim”, a ovim načinom prodaje tražio se i strateški partner. Metodom aukcije prodato je 1.426 preduzeća od čega je inkasirano 835 miliona evra. Akcijski fond je na tržištu kapitala i tenderima od početka privatizacije ponudio 1.139 paketa i od njihove prodaje ostvario prihod od 584 miliona evra.

Novog gazdu u Srbiji trenutno traži još oko hiljadu preduzeća, a trebalo bi da ga dobiju do kraja naredne ili s prvim danima 2009. godine.

Među privatizovanim preduzećima u Srbiji ima raznih, i onih koji su i ranije bili uspešni, a i s novim vlasnicima su nastavili još bolje da posluju, ali i takvih koje su novi vlasnici doveli do ruba propasti.

Ovdašnje cementare među prvima su prodate, kao i fabrike duvana, a svi redom stranim kupcima. I jedne i druge su, uostalom, državi, za ono vreme prodaje, donele i najveća sredstva. Iako je u javnosti prodaja „Sartida” slovila za kontroverznu, činjenica je da je posle prodaje „US Stilu” smederevski gigant postao preduzeće s najboljim izvoznim rezultatima.

Fabrike hrane su, takođe, prodate među prvima. Većina njih je i pre privatizacije dobro poslovala jer je ekonomska kriza iz prethodne decenije njih mnogo manje „načela”. Međutim, sve može da se upropasti pa tako i mlekare čiji je broj ovde smanjen za pet i to zato što je jedan te isti vlasnik sve njih upropastio.

Kao i u drugim zemljama koje su prošle put privatizacije ni iskustva s prodajom firmi lošim gazdama nisu nam strana. Podaci Agencije za privatizaciju pokazuju da je u oko 270 slučajeva raskinut ugovor zbog neizvršavanja obaveza što je oko petnaestak odsto svih privatizacija. Najpoznatiji su, sigurno, slučajevi „Putnika” i Srbe Ilića, zrenjaninske „Jugoremedije, šabačke „Zaštite bilja”, „Župe”. U nekim slučajevima bilo je moguće naći novog gazdu, međutim u povelikom broju nije tako da su završila u stečaju.Frad istrajao

Tokom procesa privatizacije „FRAD” Aleksinac, skraćenica za nekadašnju Fabriku rezervnih auto-delova u ovom gradiću, a u poslednje dve i po decenije fabrika za proizvodnju filtera za sve vrste motora, bez mnogo potresa prešla je u ruke uspešnih domaćih biznismena. Fabriku najvećeg balkanskog proizvođača filtera kupilo je preduzeće „MPS grup” Beograd, Dušana Zabunovića nastavivši i značajno unapredivši tehnologiju, asortiman i proizvodne programe. Generalni direktor „FRAD-a” Branimir Zabunović ističe da nije sve baš bilo lako, ali da se istrajalo u tome da se fabrika održi, da se ne ugasi i zatvori.

- Osnovni zadatak koji smo imali odmah posle kupoprodaje bio je da se veliko tržište koje je „FRAD” decenijama snabdevao filterima za motore putničkih i teretnih automobila i autobusa, ali i brodskih i motora svih ostalih vrsta, a koje je bilo skoro izgubljeno, što brže ponovo osvoji. I uspeli smo u tome. Paralelno, u vreme dok smo veliku pažnju posvećivali osavremenjivanju naših proizvodnih pogona, jer su svetska i evropska tehnologija u međuvremenu znatno napredovale i mi smo na tom planu bili primorani da energično reagujemo, realizovali smo možda i najteži posao - da se kvalitetom i raznovrsnošću svojih proizvoda nametnemo automobilskoj industriji u Evropi. Najkraće rečeno danas, kao i pre 15 ili 20 i više godina filteri sa oznakom „FRAD” mogu se naći skoro svuda u Evropi. Konkurentnom cenom, novim asortimanom i poštovanjem visokih zahteva i standarda inače probirljivog tržišta van naše zemlje, plasiramo i prodajemo naše filtere u Rusiji, Italiji, Nemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, svim zemljama na Balkanu i svim bivšim jugoslovenskim republikama. U ovom trenutku, na početku avgusta 2007. godine tačno pola naše proizvodnje prodaje se u Srbiji, a drugih 50 odsto u inostranstvu. Najveći izvoz filtera iz Aleksinca je u Rusiju.

- Kupili smo najmoderniju opremu i mašine, proizvodnja je odavno kompjuterizovana i samo zahvaljujući tome ostali smo u trci sa velikom konkurencijom. Naši stručnjaci su za tri i po godine projektovali čak 450 novih vrsta prečistača koji se sada proizvode u fabrici i na osnovu toga „FRAD” je ponovo najveći proizvođač filtera u ovom delu Evrope - kaže Zabunović.

Zbog proizvodnog procesa, pre svega, ali i zbog prihvatanja savremenih kretanja u našoj industriji, u poslednja dva meseca zaposleno je novih 50 radnika, u najvećem broju stručnih i školovanih. U fabrici „FRAD” trenutno je 360 zaposlenih, što je samo tridesetak manje nego kada je privatizovana. A prosek zarada u prvih sedam meseci 2007. godine bio je 450 evra, ili 36.000 dinara u bruto iznosu.

U celosti je do sada realizovan i investicioni program, koji je takođe precizno formulisan u kupoprodajnom ugovoru, zarade se isplaćuju vrlo redovno i bez zakašnjenja.

Komentara: 9


# Branimir Zabunović
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Aleksandar 20.08.2007.
  Jedan od onih koji se našao u šemi Mreža šverca cigareta je Dušimir Zabunović, koji je posle 5. oktobra preuzeo Saveznu upravu carina od Mihalja Kertesa. Vlasnik je firme MPS u Beogradu. U poslednjih nekoliko godina kupio je firmu Frad iz Aleksinca. Između ostalog, bavi se hotelijerstvom, eksluzivni je distributer viskija, prodaje birotehničku opremu i ima fabriku građevinskih mašina Progres i fabriku kablova u Zaječaru.

 • (+0) (-0)

  Izvodi iz policijske akcije Mreža: 20.08.2007.
  Policija je utvrdila da je Dušimir Zabunović tokom devedesetih radio preko svoje of šor firme MPS u Beču. Koristio je dvojne fakture kako bi zarađeni novac od prodaje ostao neoporezovan. Nabavljao je robu iz Tobačne Ljubljana i iz Makedonija tabaka, a prikazivao je da kupuje preko firme Barakuda, koja je registrovana u Delaveru, u SAD. Firma Barakuda je u vlasništvu Milovana Vujisića. Iz firme MPS u Beču, koja ima račun na njegovo ime u Balkanskoj banci Skoplje, slao je robu za fantomsku firmu Sekses koja je navodno bila registrovana u Novom Sadu. To je firma koja je bila u lancu onih s kojima je radio i Stanko Subotić. Milovan Vujisić bio je vlasnik firme Fitnes u Beogradu, radio je s firmom Tref, ali i sa Zabunovićem. Policija je utvrdila da se njegova firma Barakuda, koja je bila registrovana u Delaveru, u SAD, često pojavljivala kao fiktivni posrednik preko kog su uvećavane fakture.

 • (+0) (-0)

  Izvodi iz policijske akcije Mreža: 20.08.2007.
  Dobit tako nije oporezovana, a cigarete je distribuirala firma Tref ili firma MPS. Identifikovano je da je u jednoj transakciji na dvojnim fakturama zaradio oko 300.000 maraka.

 • (+0) (-0)

  Gi 21.08.2007.
  Što se trče Sartida nije ni čudo da je najveći izvoznik kada je cena gvožđa na svetskom tržištu visoka. Kinezi kupuju možda i 60% svetske proizvodnje. Da li smo uopšte trebali da prodajemo Sartid i cementare?

 • (+0) (-0)

  M. 21.08.2007.
  Nemam pojma kakve veze ima privatizacija sa policijskom akcijom "Mreza"? Nikad nisam citao podatke iz te Mreze, jer mi to nije posao. Nisu ih citali, izgleda, ni oni kojima je to posao... No, da se vratim na privatizaciju. Kod nas tek treba da zazivi trziste, trziste preduzeca, radne snage... Pa ce uspesna preduzeca da kupuju propala, uspesni radnici ce da idu u uspesna preduzeca, vise ce da rade i zarade, neuspesna preduzeca ce u stecaj pa na trziste, neuspesni radnici ce na trziste rada pa na niza radna mesta (ako su neuspesni). I tako u krug... Nema lose, ce da se naviknemo mi na to... A UBPOK neka cita tu mrezu, neka radi svoj posao i nema lose... Svakom po zasluzi..

 • (+0) (-0)

  agvozden 21.08.2007.
  Vise je negoocigledno da smo morali da prodamo ove fabrike jer su bile veliki gubitasi, a na kraju nisu ni radile. Trebalo je pohapsiti sve koji su do takvog stanja doveli. Ovi koji su na kraju to prodali nisu imali drugaciju alternativu. Kinezi jesu najveci kupci betona i gvozdja, sto je i normalno jer su normalna zemlja. Potrebno je i da srbija postane kupac betona i gvozdja pa ce stvari izgledati drugacije

 • (+0) (-0)

  M. 22.08.2007.
  A bre Gvozdene, sta ti je sa tim hapsenjem?

 • (+0) (-0)

  agvozden 22.08.2007.
  Nema veze sa ovom temom, ali ljudi koji su imali moc proteklih godina su se nemarno ponasali. Sada svi trpimo, a oni su situirani. Njihovi potomci, kao sada ministar Jeremic, dolaze na polozaje.
  Da se hapsi, nego sta! Svako ko je doveo preduzece u gubitak bi trebalo da odgovara. Druge nam nema, samo Kineski model!

 • (+0) (-0)

  M. 23.08.2007.
  E ako je tako, onda da se apsi! No prvo da se dogovorimo koju trojicu iz Aleksinac da ostavimo na slobodu... Predlazem da na slobodu ostavimo i oni nekolko kineza koji misle da je Srbija bolja od Kinu, pa dosli kod nas...


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima