Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Novu vladu čeka težak posao

rss

30.10.2006. www.blic.co.yu

Predsednik Privredne komore Srbije Slobodan Milosavljević izjavio da je skok vrednosti dinara u odnosu na strane valute isključivo posledica viška deviznih sredstava u zemlji.

„Nalazimo se u paradoksalnoj situaciji - devizne rezerve su skoro deset milijardi dolara, a privreda nam skapava. Izvoz je u katastrofalnom stanju. Svi veliki izvoznici prave gubitke, a izgubljeno nadoknađuju višim cenama na domaćem tržištu“, rekao je Milosavljević. On je ocenio da Srbija ima najrigidniju monetarnu politiku u Evropi, navodeći da obavezna rezerva od 60 odsto sputava aktivni deo srpske privrede, „ne dozvoljavajući mu da bude konkurentan ne u Evropi već u samom regionu“. Predsednik PKS-a dodao je da će novu vladu Srbije čekati težak posao jer je Srbiji potreban „istorijsko-civilizacijski prelazak sa makroekonomije na mikroekonomiju“, uz postojanje tri grupe velikih problema. Ti problemi su odložena ili veštački zaustavljena poskupljenja, otklanjanje dispariteta i odustajanje od rigidne monetarne politike, ali i nerealna očekivanja jer, „gde god neko od ministara ode, obećava ljudima da će se njihovi problemi rešiti iz Nacionalnog investicionog plana“.

„Obećano je tri do pet puta više nego što para ima. Treći problem su obećanja tajkunima da će biti partneri u velikim privatizacijama. Vidim da se sve to odlaže zbog izbora“, naveo je Milosavljević.Petar Đukić
profesor ekonomije na Tehnološkom fakultetu u Beogradu

Ne očekujem eksploziju cena jer svi podaci govore da je inflacija u padu. Za tako nešto, dakle, nema značajnih pretpostavki. Jesenja kretanja cena su ohrabrujuća i inflacija bi na godišnjem nivou trebalo da iznosi između 12 i 13 odsto. Sigurno je, s druge strane, da mnoga pitanja koja se mogu tumačiti u svetlu inflatornih tenzija nisu rešena kao što je, recimo, sistem javnih finansija i visokih troškova.

Saša Đogović
saradnik Instituta za tržišna istraživanja

Ne očekujem eksploziju inflacije, ali njeno intenziviranje - da. Inflatorna žarišta su još prisutna. Dok se ne redukuje javna potrošnja postoje naznake da će u dogledno vreme kada se budu iscrpile mere monetarne politike inflacija izmaći kontroli. Stoga treba biti oprezan jer je inflacija boljka koja nije izlečena već samo zalečena i sve dok se ne pređe na adekvatnu terapiju, odnosno ubrzavanje procesa restrukturiranja i smanjenja javne potrošnje, postoji opasnost da se ona ponovo probudi.

Zoran Drakulić
direktor kompanije Ist point

Inflacija će sigurno eksplodirati, samo je pitanje kada. Ona je vezana za korekciju kursa dinara, a ovo što rade Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije predstavlja smrt za privredu. Ako želimo dobro domaćoj privredi i da pospešimo izvoz moraćemo da korigujemo ekonomsku politiku. Ekonomski pokazatelji su trenutno veštački i predstavljaju pokušaj dokazivanja kreatora ekonomske politike pred izbore.

Milan R. Kovačević
ekonomista iz Beograda

Postoje lagane i velike eksplozije. U narednom mesecu sigurno neće biti deflacije, već ćemo se ponovo vratiti našoj sudbini - inflaciji. Ono što može voditi njenom snažnom budućem rastu jeste činjenica da je čak 45 odsto cena pod kontrolom države, a ona ih ne povećava. Treba naglasiti i da je rast proizvođačkih cena veći od rasta cena na malo, što govori da izvestan teret održanja inflacije snosi privreda.


Komentara: 0


# Vlada Republike Srbije
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima