Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Manastir Lipovac

rss

17.05.2007.

Manastir Lipovac
Blizu Aleksinca kod mesta Katun nalazi se ovaj manastir čija crkva je prvobitno bila posvećena Preobraženju. Podigao ga je monah German prema natpisu koji se nalazi iznad vrata i to 1399 god.

Prvi pisani izvori potiču iz 1413 god a u turskim zapisima se javlja 1536. Veća obnova bila je u XVII veku i za nju je zasluzan srpski despot Stefan Lazarević. Zidan je od kamena. Imitacija zidanja opekom je nastala najverovatnije kod velike obnove u XVII veku. Od starih fresaka su sačuvani samo fragmenti. Prilikom obnove manastira 1939 god urađene su i freske u donjoj zoni.

U blizini manastira nalaze se ostaci srednjevekovnog utvrđenog grada Lipovac. Manastir je aktivan, ženski je i o njemu brinu monahinje.

Manastir Sveti Stefan i okolina
 • Panorama Lipovca
  Panorama Lipovca
 • Lipovac
  Lipovac
 • Lipovac
  Lipovac
 • Lipovac
  Lipovac
 • Lipovac
  Lipovac
 • Lipovac
  Lipovac
 • Lipovac
  Lipovac
 • Manastir u Lipovcu
  Manastir u Lipovcu
 • Manastir u Lipovcu
  Manastir u Lipovcu
 • Manastir u Lipovcu
  Manastir u Lipovcu
 • Manastir Sveti Stefan
  Manastir Sveti Stefan
 • Manastir Sveti Stefan
  Manastir Sveti Stefan
 • Lipovac
  Lipovac
 • Lipovac
  Lipovac
 • Lipovac
  Lipovac

Komentara: 35


# Lipovac Katun Sveti Stefan manastir Stefan Lazarević
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Ilić Boban 21.06.2007.
  Aleksinac je imao 21 manastir od kojih je ostao samo jedan, i to zahvaljujući igumanu arhimandritu Dionisiju koji je sa svojim sestrinstvom očuvao manastir. Kroz mnoga iskušenja je valjalo proći da bi se sačuvao manastir u opštini gde je vera u narodu umrla, a po malo i kod nekih sveštenika koji guše čistu veru stavljajući primat novca i prihoda sa parohije te tako ugrožavajući opstanak manastira. Ali Gospod je svemoguć i opet je njegova milost velika pa manastir doživljava pravi procvat uprkos svim iskušenjima. Pozdrav Manastiru, ocu Dionisiju kao i celoj opštini Aleksinac od bivših aleksinčana, za sada iz Beograda ...

 • (+0) (-3)

  agvozden 21.06.2007.
  Imate li podataka gde su bili ostali manastiri?

 • (+0) (-0)

  goran stojanovic 03.07.2007.
  Pozdrav ocu arhimandritu Dionisiju od njegovih duhovnih ceda iz new yorka i new jersey.Da nam pozivi na mnoga ljeta na dobrobit i spasenje i Vaskrsenje vascelog SRBSKOG RODA

 • (+0) (-0)

  http://zitkovac.110mb.com 06.09.2007.
  Znaci u 17 veku despot Stefan vaskrso pa doso da obnovi manastir ?

 • (+0) (-0)

  agvozden 06.09.2007.
  Ocigledna greska. Ovaj tekst se inace pojavljuje na nekoliko sajtova... Nema tragova da bi Despot Stefan mogao biti zasluzan za obnovu...
  Prema natpisu iznad ulaznih vrata saznajemo da je hram podignut 1399. i da je njegov ktitor bio “German, smerni i poslednji među inocima”. Priprata je dozidana vek kasnije. Manastir su obilato darivali sinovi kneza Lazara, Stefan i Vuk. Nekoliko puta je manastir postradao od Turaka. Znatnije je obnovljen u 17. veku. Ambijentom dominira zvonik izgrađen 1885. koji se nije baš najlepše uklopio uz crkvu. Konaci predstavljaju divan primer srpskog neimarstva XIX veka.

  Crkva Preobraženja Gospodnjeg u Lipovcu je malih razmera kao građevina, ali deluje skladno i ukusno. svojstvima arhitekture pripada grupi manastirskih crkava koje su podignute u poslednjoj četvrtini XIV veka u Srbiji.

 • (+0) (-0)

  agvozden 06.09.2007.
  Karakteristično je za ovaj period da se manastirske građevine bitno razlikuju od onih iz vremena Nemanjića. Nisu niti velike niti raskošne. Odlikuju se bogatom i ukusnom ornamentikom i spolja i iznutra.
  Crkva ima osnov trikonhalnog izgleda sa kubetom, glavnu oltarsku i dve pevničke polukružne apside sa po jednim prozorom. U njoj se živopis iz prvobitnog perioda nije sačuvao u celini. Ostao je jedino, i on nedovoljno očuvan, lik Pantokratora u kubetu, kao i delovi nekih fresaka u pandantifima iz XVI veka.

 • (+0) (-0)

  zitkovac.ne 06.09.2007.
  gvozdene koje druge manastire trazis ?
  mi u zitkovcu imamo sve podatke ;).

 • (+0) (-0)

  agvozden 07.09.2007.
  Pa, jel te podatke cuvate samo za sebe?!
  Ne bi bilo lose da objavite to na ovom ili nekom drugom sajtu...

 • (+1) (-0)

  vojkan ristic 30.09.2007.
  Manastir Lipovac na celu sa arhimandritom ocem Dionisijem i sestrinstvom, pravi je primer ocuvane i zdrave Hristove vere. Otac Dionisije je covek koji je toliko hristolik, da poprima lice svetitelja. Da Bog da, vise ovakvih arhimandrita i da ga Bog pozivi na mnoga leta, i Srbija ce biti na putu spasenja.

 • (+1) (-1)

  stojka 13.05.2008.
  molim ako neko zna e-mail manastira.zahvaljujem

 • (+1) (-0)

  branimir 26.08.2008.
  bog-triba mi adresa ili broj telefona ako ko zna od ovoga manastira,lipovac.pa molim da ga posaljete ako znate,,hvala

 • (+0) (-0)

  Meshtanin 28.09.2008.
  cao, za Branimira doduse sa zadrskom adresa manastrira je Manastir Sveti Stevan, selo Lipovac, 18225 Katun a tlf 018-848-108. Inace, Manastir jeste raj na zemlji ali iskljucivo zahvaljujuci ocu Dionisiju koji je to mesto digao malte ne iz trnja, zapustenosti. Medjutim, jedina crna rupa tog kraja ostaje lokalni put od sela Katun do Manastira koji i nakon silnih obecanja opstinskih ali i republickih celnika i politicira jos nije renoviran, sem jednog manjeg dela. Doduse, oni tu dodju iprodju sa svojom svitom, budu docekani,obecaju i odu...

 • (+0) (-0)

  agvozden 28.09.2008.
  Sigurno je da bi manastir bio poseceniji da je put do njega kvalitetniji. Cesto zelim da odem tamo, zahvatim vodu i udahnem vazduh i jos stosta. Ali kada pomislim da mi treba dva sata da odem i da se vratim, za tih 20-tak kilometara, vrlo lako odustanem.
  Stvarno bi trebao put da se uradi, jer takvih puteva vise u srbiji nema - rupe su ogromne, moze se ici najvise 20km/h

 • (+0) (-0)

  agvozden 28.09.2008.
  I potrebno je naci neki kvalitetniji tekst za ovaj clanak, kao i fotografije.
  Deo fotografija je na lokaciji:
  http://www.aleksinac.net/plugin/gallery/gallery/3.html

 • (+0) (-0)

  meshtanin 10.10.2008.
  jesen dodje i proci ce ali kao sto rekohvec,od puta nema nista...opstinarima je i dalje glavno opravdanje izgradnja novog vodovoda za lokalna sela...mada, sve je to nekakvo vrzino kolo izgleda.

 • (+0) (-1)

  meshtanin 17.02.2009.
  Manastir je pogotovu lep u ovim zimskim mesecima, okovan snegomi ledom podno planine. U sustini sve je isto, samo je lokalni put do Manastira u jos jadnijem stanju. Do kada, e to za sada niko nezna. Barem ne mestani lokalnih sela. Da Bog samo pozivi Dionisija i njegovo svestenstvo.

 • (+0) (-0)

  sasa lipovac 21.05.2009.
  \voleo bih da vidim manastir i aleksinacki kraj jer nikad nisam bio tamo posto sam Slavonac.

 • (+0) (-0)

  alexandro66 24.07.2009.
  moze se uvek doci u goste, manastri ima i divan konak, hladovina,cista voda. Ako je potrebna neka pomoc i objasnjenje javite se

 • (+0) (-0)

  Boza Nedic 29.07.2009.
  Sa minibusom dolazi grupa stopanjaca na dan Preobraženja 2009 u ovaj divan manastir.

 • (+0) (-0)

  ns 12.08.2009.
  Tamo je prelepo... Treba opština da uloži sredstva i sredi put, sramota da niko ne uradi nešto povodom tog puta ...Pozrav ocu Dionisiju i Bog da ga poživi...

 • (+0) (-0)

  evgenija 30.09.2009.
  Lipovac je prelep ali vreme prolazi i gotovo nista se ne desava. Od puta ni traga ni glasa, rupe ogromne jos malo i neprohodne. Zima se priblizava i ako se ovakav trend nastavi sledece godine mozemo ocekivati da ce Lipovac i manastir ostati zarobljeni i odseceni od sveta. Razne price kruze ali nista konkretno se ne desava..... Strasno, srpska svetinja do koje je nemoguce doci...Ljudi prave "na mesecu" hotele a mi ne mozemo napraviti put od 7 km do manastira.....Sta reci sem zavapiti od ocaja.......

 • (+0) (-1)

  alexandro66 06.10.2009.
  Ma da. Mislim sta reci, barem sto se tice puta, kako rece novinarka lokalne televizije,i turski carski putevi su bili bolji nego ovaj od Dobrujevca do Lipovca. Misliocima i rukovodiocima jedan od iygovor je bio izgradnja vodovoda za tri sela na tom putu: Katun, Dobrujevac i Stanci, mi to zavrsismo ali se sada prepucavaju gospoda iz Direkcije prepucavaju sa Republikom, PZP Nis, i gle cuda i sa SO Aleksinac. Mislim da to nema ni u Obali Slonovace, Direkcija je opštinska ali avaj, ''ne može im niko ništa,jači su od sudbine''...Nego, da ne davim oko puta, Manastri zaslužuje da se i pešice ode do njega, jer samim dolaskom i boravkom tamo brzo se sve zaboravi. Pozdrav svima.

 • (+0) (-0)

  meshtanin 17.11.2009.
  Pisah o Manastiru u Lipovcu, ali,sta sada reci,nije ni vreme ni mesto, medjutim moram da ''prozovem'' i DIONISIJA, čoveka bez koga to nebi bilo to. Razumem i biznis i sve ostalo ali, moram da primetim ali pitaću ga i uživo jer sam tu.Šta mu je trebalo, možda jeste ali....DIONISIJE....pusti dolari...pa zar kalenadar pored naši sveća, kalendara, meda, privezaka. Svako ima pravo da voli i veliča Dražu, Tita, Đinđića, pa i Živkovića,potonjeg Tadića a i doći će neki drugi. Kalnendar koji si ''pustio'' u biznis, mislimo da je to kraj svih krajeva... Javio bih se ranije ali...neka je večna slava i hvala našem Svetom Ocu Patrijarhu Pavlu!!!!

 • (+0) (-0)

  meshtanin 18.11.2009.
  A da, zamalo zaboravih, za dobronamernike i putnike smanjen je onaj los put do Manastira, skoro je zavrsena deonica od 2 km-negde do kraja s.Dobrujevac tako da je sada bar malo blize i lakse doci u ovu svetinju.
  Medjutim, moram da ponovim i sada ''hladnije glave'' cinom prodaje kalendara sa likom cetnickih staresina u prostoru manastira. Navedeni cin i postupak, svakako sa znanjem oca Dionisija, je pogodilo, razocaralo i isprovociralo veliku dosadasnjih posetilaca ove svetkovine. Jer, i pored poznate cinjenice da je izgradnju novog konaka ali i rekonstrukciju manastira, pomogao veliki broj dobrotvora i sponzora pa medju njima i razna udruzenja i stranke, to nikako ne opravdava odluku da se u manastiru izlozi i prodaje kalendar sa likovima četničkih komandanata. Pa zar to znači da bi neki ''dobri i jaki'' sponzori poput ''nekih'' Čumeta, Caneta itd...sebi našli tu mesto uz bogato ilustrovane kalendare????

 • (+0) (-0)

  evgenija 01.06.2010.
  Da li je neko cuo nesto vise o tome da je nedavno pocela izgradnja puta i to pocevsi od manastira ka selu??? Zna li neko sta se desava i kakvi su planovi...

 • (+1) (-0)

  aleksincanin 05.06.2010.
  lepa vest!Pocela je sanacija puta ka selu Lipovac,i manastiru sv.Stevana.Ako Bog da valjda ce biti zavrsen do jeseni!

 • (+0) (-0)

  Dusica Davinic 07.07.2010.
  Posetila sam manastir u nedelju 04.jula. 2010. Put do manastira je kompletno asfaltiran. Divim se monahinjama manastira kako odrzavaju sam manastir kao i konak. Sami mestani sela Lipovac bi mozda mogli da ucine nesto vise po pitanju smestaja i prijema gostiju i vernika. Verujem da bi mnogo vise ljudi zelelo da poseti ovaj manastira i da boravi u njegovoj cudesno prelepoj okolini i vise dana, mozda cak provede i godisnji odmor. Samo kada bi imalo gde. Ali sve jedno greh je ne posetiti ovu svetinju.

 • (+0) (-0)

  Zoran 23.07.2010.
  Put Katun Lipovac svecano je otvoren 20.07.2010 , a otvorio ga je licno Patrijarh srpski gospodin Irinej, koji je i najzasluzniji za njegovu izgradnju.

 • (+0) (-1)

  Zaklina 02.08.2010.
  Bogu hvala pa je zavrsen put, jer je poslednjih 7-8km bilo skoro neprohodno! Ipak, kako nema bogomolje bez nevolje, odlazili smo i autobusom i po hladnom vremenu, snegu, kijametu... Sada se moze konaciti u nekoliko adaptiranih domacinstava koja primaju goste. A moc molitve oca Dionisija je cudesna!

 • (+0) (-0)

  Dada 12.08.2010.
  Da li je moguce uz konak u selu, dobiti i hranu ikoliko kosta? U principu mene interesuje samo smestak bez hrane. Da li neko zna nesto vise o tome. Ujedno pitanje za sve da li znaju kakvi su dalji planovi oko sredjivanja sela Lipovac i njegove okoline? Da li ce se jos nesto ulagati u sredjivanje?

 • (+0) (-0)

  Aleksandar 12.08.2010.
  http://www.aleksinac.net/aleksinac/seoski-turizam-u-lipovcu.html
  http://www.aleksinac.net/aleksinac/razvoj-seoskog-turizma.html

 • (+0) (-0)

  Zoxy 15.08.2010.
  Ja sam bio juče 14.08.2010 i sve je savršeno hvala Gospodu za tako divan manastir otac Dionisije i sestra Serafima su nas dočekali pošto smo došli najavljeni od oca Dionisija dobili blagoslov za ovaj Veliko Gospojinski post i tipik za isti .

 • (+0) (-0)

  Zoran 10.12.2010.
  Obavestenje za sve posetioce manastira da je od skora uradjena kompletna rasveta parkinga uz sami manastir . Manastir i okolina sada izgledaju velicanstveno, a narocito nocu.

 • (+0) (-1)

  mila 09.03.2011.
  da li neko ima saznanja oko smestaja za posetu Manastira Sveti Stefan u Lipovcu da li postoji neka agencija gde bi mogli da se obratimo za izdavanje soba i slicno??????

 • (+0) (-0)

  ALeksandar 09.03.2011.
  Manastir Sv.Stefan, Lipovac 617700
  Dom - odmaralište Lipovac tel :848-210


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima