Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Вече музике и елеганције - XIII смотра хорова, оркестара и камерних ансамбала

rss

19.05.2022. Божа Марковић

У пуној дворани Центра за културу и уметност Алексинац синоћ је одржана XIII смотра хорова, оркестара и камерних ансамбала, а под покровитељством Општине Алексинац.

Вече музике и елеганције - XIII смотра хорова, оркестара и камерних ансамбала

Организатор ОМШ "Владимир Ђорђевић" из Алексинца обновио је ову манифестацију крајем прве декаде овог века настављајући некадашње смотре хорова и оркестара, а у такмичење су увршћени и камерни ансамбали, тако да је ово 13. смотра у овом обновљеној активности.

Започете смотре 1969. које су трајале скоро до пред крај осамдесетих година прошлог века водили су Јовица и Мирјана Гавриловић, Томислав Братић, Живадин Живковић, Драгиша Дачић и професори и наставници музичког васпитања свих средњих и основних школа и ОМШ, које су скоро све учествовање у овим смотрама. 

Смотре су организоване у градским школама и централним школама по приградским насељима и селима и организација је поверавана тим срединама како би се култура развијала изван града.

За то време музички живот ученика је био скромнији, мада је при Радничком универзитету, претечи Центра за културу и уметност Алексинац, радила ОМШ, која је данас организатор смотре, а из које су потекли многи значајни музичари.

Поред тога била су музичка такмичења, која су се организовала након квалификација на општинским такмичењима, у већим градовима. 
О једном таквом такмичењу у Приштини причао нам је Живадин Живковић. Ишло се тада возом. 
У то време била је актуелна престоничка музичка атракција "Возом у оперу". Није било генерације Учитељске школе и Алексиначке гимназије која није учествовала у овим музичким излетима.

На вечерашњој смотри, која је била ревијалног карактера, учествовало је осам хорова и оркестара. Сваки од наступа био је особен, специфичан, са пробраним музичким нумерама, домаћих и страних аутора, и својствена својој категорији. Сваки наступ у оквиру свог нивоа показао је завидан доживљај. Нема сумње да су најбољи били они музички опредељени и који се музиком баве као професијом.

Приметан је велики број нових младих професора музике који се баве својом професијом, а који су се појавили вечерас у улози диригената свих хорова  и оркестара.

Никога не би смо издвајали, али поменимо ко су ти људи: Братислав Младеновић, диригент Хора ОМШ "Владимир Ђорђевић" Алексинац, Марко Јеленић, директор и вођа оркестра ове ОМШ, Марко Стевановић, диригент Хора "Певница" Алексинац, руководилац Алексиначког градског оркестра Марко Јеленић, диригент Хора ОШ "Вук Караџић" Житковац Милан Петковић, аутор Химне ове школе, али и "Еколошке химне" и др., диригент Хора и оркестара Алексиначке гимназије Ивана Лукић, диригент хора ЦКУ Алексинац Миља Миловановић и диригент Алексиначког мешовитог хора "Шуматовац" Алексинац Димитрије Голубовић.

Многи од њих су се опробали као композитори и аутори аранжмана што је потврђено многобројним признањима, а о Алексинцу се говори са поштовањем. Много је музичара (Минта Алексиначки), доктора музике (Марко Р. Алексић, Марина Гавриловић) који су успели и пронели славу Алексинца у земљи и иностранству, захваљујући музичким основама које су добили у граду под Брђанком, која је била место окупљања младих и инспирација за стварање. 

Амбасадор у области музике био је професор музике Јовица Гавриловић, оснивач и вођа многих оркестара и група, диригент и аранжер, којим путем иде Марко Јеленић.

Музичку традицију Алексинца представља и наставља најстарији алексиначки хор: Алексиначки музички хор "Шуматовац" који је формиран 1887. године, иако је томе претходила иницијатива настала одмах после Првог српско- турског рата 1876. године.

Одеће чланова оркестара и хорова биле су различитих боја и елегантне, али како је преовладавала црна одећа то за ово вече кажемо да је било и вече елеганције. Идеју за овај додатак наслову извештаја дала је једна дама, која прати скоро све догађаје у ЦКУ Алексинац. 


Напоменимо да је ЦКУ био суорганизатор овог музичког догађаја.

Текст и фото: Божа Марковић


# музика Житковац Марина Гавриловић Томислав Братић Милан Петковић Владимир Ђорђевић ОМШ Марко Јеленић Марко Стевановић Јовица Гавриловић смотра хорова
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима