Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Јована Савић, Алексинчанка која крчи пут светске славе

rss

29.02.2016. Душан Остојић

Неко ће рећи да у наслову претерујем, да сам исувише дао права себи, али ја сам у једно сигуран.
Наша Алексинчанка, Јована Савић, биће један од најцењенијих сликара савремене уметности.

Јована Савић, Алексинчанка која крчи пут светске славе

Када о њој разговарам са људима из света академије кратко и јасно ми кажу "изузетно, талентована, јако вредна и велики борац."

Међу колегама, такође, све похвале. Пар њих ми је казало "она је комплетан уметник, ако уради икону, она је феноменална, ако ради портрет, доведе га до перфекције, ако се ухвати за акрил, упечатљиво га осмисли."

Они са којима је пријатељ, или рођак, се слажу у следећем "велики борац, добар човек и пријатељ".

Желим да посебан текст напишем о њеном целокупном раду, а у овом, повод је био успех који је постигла у Турској. У кратком коментару нам је испричала детаље:

"Учесник сам 1. Биенала уметности у Текирдагу који је на интернационалном нивоу, где ћу заступати Србију и представити себе и свој рад на изложби. Оснивач и организатор је др проф. Мустафа Цевата Аталаи са Академије примењених уметности у Истамбулу."

На 13. међународном бијеналу уметности минијатуре учествују уметници из 40 земаља. Комисија је прихватила само оне радове који су оцењени као дела високог уметничког и професионалног домета.

"С обзиром да су уметници сврстани у посебну групу људи, другачији од обичног света по свом сензбилитету, велики утицај остављају дешавања из свакодневних животних ситуација. Инспирацију налазим свуда, атмосфера простора у коме боравим, људи са којима се виђам, боје, звуци, мелодије, емоције, књиге... Да, апсолутно све! Сви ти импулси нађу свој пут до платна! Моје слике цесто имају јасну поруку, мисли и изреке великих умова, враћајући публику на праве вредности које нам писана реч пружа, другачије од оног што су".


# Јована Савић Турска уметност сликарство Алексинчанке
@jovanasavicart1 @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима