Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

У припреми нова књига Драгише Марковића

rss

16.12.2012. Душан Остојић

Драгиша Марковић, један од најуспешнијих алексиначких књижевника, објављује књигу песама за хорско извођење под називом СЛАВСКЕ ПЕСМЕ СВЕТИТЕЉА И МУЧЕНИКА.
Књигу је благословио Епископ нишки др Јован Пурић.

У припреми нова књига Драгише Марковића

Књига представља збирку 140 песама посвећених српским светитељима. Дакле, о сваком српском свецу Драгиша Марковић је испевао песму. У српској поезији је јако мало таквих књига, због чега је објављивање Драгишине књиге изазвало огромну пажњу књижевника, и оних који воле и прате српску савремену књижевност.

Филозоф, Драган Милојковић је о књизи рекао:
"О језику српском на којем су складане СЛАВСКЕ ПЕСМЕ СВЕТИТЕЉА И МУЧЕНИКА могло би се приповедати на дугачко, а решење би било једнако: језик јасан и разговетан, а стихови римовани и певљиви. Најдубље тајне, тако склоне херметичким марифетлуцима, даром и нервом песника претачу се с „лакоћом“ у језик свакодневни."

Драгиша Марковић је члан Удружења књижевника Србије, до сада је објавио 4 књиге, а његове песме и кратке приче су заступљене у преко 15 стручних радова објављених у Србији. Драгиша је био рецезент у преко 30 књига домаћих аутора. Добитник је 5 награда за књижевност, од којих је најпознатија награда Политике и Просветног прегледа за циклус песама Рожданик, добијена 1989. године.

Драгиша Марковић живи и ради у Житковцу, магистар је српске књижевности.



# Драгиша Марковић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима