Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Сећање на Велимира Рајића - сећа ли се његов родни град њега?

rss

26.07.2018. Божа Марковић

Почев од погрешне тврдње Пере Зупца да је писац антологијске песме "На дан њеног венчања" Велимир Рајић рођен у Београду, изречене сигурно зато да све што је важно је београдско, па и овај антологијски песник, и други градови попут Чачка, Горњег Милановца, а највише Алексинац, имају право да се надмећу око својатања Велимира Рајића, баш зато што је он рођен у Алексинцу у историјској Таушановићевој улицу, значајној по другим знаменитим личностима Алексинца.

Сећање на Велимира Рајића - сећа ли се његов родни град њега?

Управо зато и пишемо ове редове, преносећи идеју ретких зналаца: књижевника Драгише Марковића, др Милутина Матића и других заговорника да Велимир Рајић треба да добије споменик у Алексинцу.

Др Милутин Матић је после те идеје професора Драгише Марковића у 2014. години, 2016. године урадио један програм и доставио га Општини Алексинац којим је предвиђена конференција на ову тему, израда зборника и као круна свега изградња споменика Велимиру Рајићу у Алексинцу.

Др Матић је дошао до ових идеја и сачинио програм пошто је приредио једну књигу посвећену Велимиру Рајићу коју је назвао "Опроштај судбини" у којој је објавио све Рајићеве песме, класификовао их, бавио се циклусима и другим питањима. Др Матићева књига носи у свом наслову управо делове песме "На дан њеног венчања", јер ни песник није хтео да куне своју судбину, а у песми је наговестио своју брзу смрт. Њу је тражио у жељи да буде регрутован у српску војску у Великом рату, али та његова идеја није остварена, јер га је лекарска комисја огласила неспособним, након чега је он већ 1915. умро у Горњем Милановцу, у кући своје тетке, која је била у делу града који је касније назван "Рајићево брдо", управо по овом трагичном српском песнику.

Порекло Велимира Рајића од Танска Рајића који је познат из битке код места Рајић, поред Чачка, је такође изазов за Чачане, из овог разлога. Прва иницијатива из 2014. није прихваћена јер нема пројекта за споменик, локације, новаца и сл. а ништа боље, за сада није ни за иницијативу др Матића. Једина утеха је што Књижевни клуб Алексинца носи име овог култног песника и што и данас постоји кућа у Таушановићевој улици у којој је рођен Велимир Рајић у ужем центру Алексинца, али то је недовољно да се сачува део значајне историје везане за В. Рајића, која поред других познатих историјских личности и догађаја може да допринесе развоју културе, туризма и др. и увећа посету нашем будућем граду Алексинцу.

Изазов коме треба културна и друштвена јавност Алексинца да да бржи одговор.

Потенцијали за реализацију идеје о подизању споменика Велимиру Рајићу у месту његовог рођења, Алексинцу постоје, не недостаје ни воља многих да прикупе део средстава за градњу споменика, постоје неке слободне локације за споменик, а постоји и радионица, позната по помоћи у ливењу споменика краљу Урошу Милутину, која би сигурно помогла и у изградњи овог спомеика. Има и оних који ће бесплатно да ураде пројекат споменика, а интересантан је предлог др Душана Остојића да десет својих слика поклони за аукцију са другим сликарима Алексинца као помоћ за прикупљање средстава за споменик. Предузимају се и друге мере да се нашој целокупној јавности представе основе из овог текста, о чему ће јавност бити благовремено обавештена.


# Алексинац Велимир Рајић Божа Марковић - Несврћанин
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима