Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

РТС: "Рубиште" освојило највише награда на Фестивалу праизведби

rss

30.11.2017.

Најбољи драмски текст на синоћ завршеном Фестивалу праизведби у Алексинцу је "Хипноза једне љубави" Душана Ковачевића, али је највише награда освојила представа "Рубиште" у режији Кокана Младеновића и извођењу Шабачког позоришта.
Специјална повеља за допринос српској драми уручена је Види Огњеновић.

РТС: "Рубиште" освојило највише награда на Фестивалу праизведби

За алексиначку публику највећа награда је сам  Фестивал који је, како сматрају, најбољи од свих досадашњих.

Најбоља представа по мишљењу и публике и жирија је "Рубиште" по тексту Нинослава Ђорђевића, не толико познатог писца међу глумцима. Овој представи шабачког позоришта припала су награде и за најбољу младу глумицу - Кристини Пајкић и за најбољу режију.

"Позориште мора да има права да ризикује, мора да има права да експериментише, мора да има права на неуспех", наглашава редитељ Кокан Младеновић. "Таквим односом према култури ниво ризика сведен је на минимум, а то се највише прелама преко младих глумаца, младих редитеља и младих писаца."

Ивана В. Јовановић, награђена за најбољу глумицу (представа "Маестро") сматра да је добар текст сјајно полазиште за све, "за редитељско ишчитавање, за глумачко остварење".

Својим присуством на сцени у Алексинцу, признање Фестивалу одала је Вида Огњеновић, доајен српске драматургије, добитница Повеље за допринос српској драми: 

"Фестивали значе много, иако неки мисле да их има сувише, ја мислим да су позоришни фестивали жила куцавица културе."

Фестивал првоизведених представа са искреним трудом организује Центар за културу у Алексинцу, уз подршку Општине, а први пут ове године и Министартсва културе и информисања.

Лидија Георгијев, Драган Живановић, Зоран Ђорђевић, РТС


# позориште фестивал Зоран Ђорђевић Фестивал првоизведених представа Кокан Младеновић Душан Ковачевић Шабачко позориште Кристина Пајкић Борис Исаковић Ивана Јовановић Вида Огњеновић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима