Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Реакција Драгише Марковића на резултате конкурса НКЦ Ниш

rss

08.11.2013. Божа Марковић

У вези саопштених резултата конкурса за причу на тему Константинове визије НКЦ Ниш, који су дуго чекани и саопштени средином са великим закашњењем тек средином октобра 2о13, од жирија чији састав није познат широј јавности, реаговао је књижевник Драгиша Марковић

Реакција Драгише Марковића на резултате конкурса НКЦ Ниш

Преносимо његову изјаву:

 „Нисам задовољан резлтатима конкурса за кратку причу на тему Константинове визије НКЦ Ниш, као и вероватно 109 учесника који нису ушли у ужи избор од укупно 146 приспелих радова, јер не постоји сазнање о жирију и његовом критеријуму, који може да одбаци толиког броја стваралаца, од којих су неки са звањем књижевника, што значи да су чланови УКС, односно СКОР- а.

Како је могуће да у зборник од 37 аутора 10 буду из Ниша, од којих је 3 ушло у ужи избор за награде, што наводи на сумњу учеснике конкурса да су чланови жирија били пристрасни, када се обележава 1700 година од Миланског едикта, када толеранција треба да дође до изражаја.

НИЦ Ниш  није обелоданио имена чланова жирија, већ је злоуотребљено стрпљење учесника конкурса и саопштење је издато са потписом НКЦ Ниш, што би требало да буде покриће за колективну одговорност чланова жирија или оних који су у његово име саопштили резлтате конкурса, што личи на бивши пропали систем.

Предлажем да би се избегла сваковрсна брука расписаног конкурса да се књига изабраних радова допуни са још једним бројем прича или изда посебна, с тим да ја своју причу повлачим као и нотне записе мр Марка Алексића, професора Факултета музичке уметности у Београду.

Надам се да ћемо бити боље среће у граду Нишу у коме је рођен цар Константин, граду писаца Стевана Сремца и Бранка Миљковића, да нас неће „убити прејака реч“, када ће се, можда, извести Химна Цару Констрантину, испред Скупштине града Ниша приликом откривања споменика рисмском императору, или ће се година јубилеја завршити без представљања значајних дела у разним областима, али са испостављеним високим рачунима за све урађено у њој.“

На слици Драгиша Марковић, књижевник говори стихове Химна Цару Константину пред камером ТВ Марибор испред Галерије „Филип Морис“ у Нишу

 

Коментара: 4


# Драгиша Марковић реакција
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Dragisa uopste nije knjizevnik 08.11.2013.
  Sta ima Dragisa nesto da prica. Sto stranke promenio da bi bio direktor. Sad se uclanio u naprednjaci da bude glavni u Zitkovac.

 • (+0) (-0)

  Vojvoda 08.11.2013.
  Bravo za Dragišu Markovića.Aleksinac treba da bude ponosan na njega a naročito Žitkovac,samo šteta je što kod nas ima nepismenih izuzetno,pa neznaju prave vrednosti!

 • (+0) (-0)

  OSTOJIC vukan 13.11.2013.
  svaka im cas ovim iz dom kulture.

 • (+0) (-0)

  Dragan 19.11.2013.
  Реакција аутора је одмерена почињеним (не)делом власника конкурса. Не видим ни трун сујете књижевника, што потврђује и ауторово повлачење свог урадка. А то да је у праву познаје свако ко је иоле упознат са мађионичарским светом институције зване "књижевни конкурс". Књижевник Драгиша Марковић је свакако добро упознат са "веселом менажеријом". Овог пута то износи у јавност као обавест и чин савести, не би ли својим примером, као добар учитељ, сократовски храбро, "подучио младост" како ваља мислити и коме се треба приклонити.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима