Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Човек је увек на губитку

rss

23.03.2014. РТС

Дугогодишњи новинари Радио Београда и књижевници Братислав Милановић и Видак Масловарић представили су читаоцима у Алексинцу своје најновије књиге: избор поезије "Цврчак у децембру" и роман "Непоменик".

Човек је увек на губитку

"Цврчак у децембру" наслов је књиге поезије Братислава Милановића. Цврчак се појављује у недоба, онда кад му време није. Као и поезија која изненађује, посебна је и другачија од свакодневног говора. У шали, аутор каже да су то песме писане против свих режима у којима је живео.

"Чим се појављује протест, чим се неко буни, чим не пристаје на уобичајени поредак ствари, то значи да на уму има нешто што је друкчије, и што би могло бити боље", каже песник Братислав Милановић. "Непосредан повод за насловну песму ‘Цврчак у децембру’ јесу пиштаљке студентске побуне у децембру 1996. године."

Новинар и књижевник Видак Масловарић, уредник емисије "Доживети стоту", на Радио Београду, објавио је свој први роман. Роман о сукобу између колектива и појединца, у коме овај други обавезно губи. Већ у конкуренцији за неколико престижних књижевних награда, носи наслов "Непоменик".

"Реч је о, нажалост, тами неких бивших времена, оскудних времена, где се само шапатом помињу неки догађаји, времена где сведоци полако нестају, скоро да их више и нема", каже Видак Масловарић, аутор романа "Непоменик".

1 promocija knjiga 2 nn.jpg

Обе књиге издала је београдска "Просвета", а суиздавач Милановићеве књиге поезије је Центар за културу и уметност у његовом родном Алексинцу.

У Културном центру Алексинца, према речима Гордане Живковић, књижевне вечери се одржавају током целе године и то је оно по чему је тај Центар препознатљив.

И књига поезије и роман осврт су и сведочанство о временима која треба сачувати од заборава. Посебно међу генерацијама које тек долазе.


# Центар за културу и уметност Братислав Милановић Видак Масловарић Гордана Живковић поезија
@cekulaleksinac @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима