Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексиначка библиотека на првом фестивалу библиобуса у Србији

rss

05.10.2019.

Мобилна библиотека "Вук Караџић" из Алексинца активно је на терену од 2008. године и обилази највећи број стајалишта, нешто више од 40 што је за сваку похвалу. Данас су у Кладову на првом фестивалу библиобуса у Србији.

Алексиначка библиотека на првом фестивалу библиобуса у Србији

У Србији има четири библиобуса односно покретних библиотека захваљујући којима књиге стижу до читалица и у удаљеним селима, а први Фестивал библиобуса у Србији прилика је да једине четири покретне библиотеке из Србије из Пријепоља, Алексинца, Крушевца и Кладова по први пут сусретну на једном месту. Њима се придружује и библиобус Градске књижнице из Винковаца из Хрватске, сазнаје Данас од директорке Библиотека “Центар за културу” Кладово Жаклине Николић.

-Ми смо домаћини овог првог Фестивала библиобуса који прати прати међународна конференција на тему “Представљамо Вам нашу покретну библиотеку“ на којој учествују представници Холандије, Мађарске, Француске, Словеније, Хрватске, Румуније, Бугарске и Србије. Намера фестивалског и стручног окупљања је да се представи широј јавности предности организације покретних библиотека које стижу до удаљених корисника на одређеној територији, оправданост њиховог постојања и подстицање развоја постојећих, али и будућих библиобуса.- објашњава Жаклина Николић.

Данас ће на простору испред библиотеке у Кладову бити паркирани библиобуси, а осим њиховог разгледања припремљен је програм у коме учествују Фолклорни ансамбл АКУД „Полет“ Кладово и дечији аниматори. Током стручне конференције биће речи о услугама библиотеке на точковима у округу Бараниа (Мађарска), развоју библиотечких услуга, образовања, писмености (Холандија), услугама читаоцима покретне библиотеке (Бугарска), искуствима у оснивању библиобусне службе и међународне сарадње за земљама у окружењу (Хрватска) и искуствима о оправданости постојања покретне библиотеке – библиобуса и њен значај у приближавању информација корисницима из Словеније, Хрватске, Србије и потреби за покретном библиотеком из Румуније. Тематску конференцију прати и постер изложба о покретним књижницама из Градске књижнице Ријека (Хрватска).

Први Фестивал библиобуса у Србији реализује се уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, Општине Кладово и пријатеља културе и библиотеке у Кладову.

Извор: Данас.рс / Библиотека "Вук Караџић" Алексинац


# фестивал Вук Караџић библиотека Кладово библиобус
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима