Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Стручност Фонда за развој

rss

31.07.2010. Александар Гвозден

Недавно сам, пун елана, приступио писању пројекта за добијање средстава од Фонда за развој Републике Србије за једног свог пријатеља.

Стручност Фонда за развој

Надали смо се, да уколико ваљано напишемо овај документ и прибавимо сва потребна документа, уз квалитетну финансијску математику можемо рачунати на ова средства.

Након почетних перипетија – да ли и када се може конкурисати, за које кредитне линије и под којим условима, након месец дана почео сам да пишем. Био је проблем прибавити све финансијске инструменте, као и потребне папире. Међутим, усред писања сазнао сам да је промењена каматна стопа. Потом су промењени и периоди отплате, као и највећи дозвољени износ. На крају и намена кредита.

Једна од формулација јесте био инвестициони кредит или обртна средства?? Зар унос обртних средстава не представља вид инвестиције?

Преглед потребне документације:  http://www.fondzarazvoj.gov.rs/uputstva_pd.html

На крају ме је изненадило шта се све тражи, за разлику од Фонда за развој Црне горе, где је довољно скинути ПДФ и попунити оловком. Ипак, савладали смо математику и предали пројекат.

Након неколико месеци чекања и одлагања управног одбора, коначно је стигло одобрење. Међутим, радост је кратко трајала: одобрено је 30% траженог износа.

 

Шта је овде проблем?

То што је тражен кредит за обртна средтсва и то 100% потребмог износа, дакле без учешћа. Финанијска математика показала је план отплате, стопу рентабилност, коефицијенте исплативости. Планирано је покретање производње у забаченом делу земље, производња је 100% извозно оријентисана, отварају се нова радна места.

Како неко може паушално одбацити овакве анализе и произвољно донети одлуку о висини одобрених средстава? Да ли ови стручњаци знају да то захтева промену пројектне документације?

 

Који су то стручњаци:

Млађан Динкић, председник УО

Слободан Милосављевић,
Диана Драгутиновић,
Сулејман Угљанин,
Милутин Мркоњић,
Расим Љаљић

Постидео сам се својег економског образовања. Месец дана писања пројекта, а људи за пар минута то прерачунају. Очигледно се ради о некој другој економији.

Кредит, после свега овога, наравно, није повучен. Неко вам даје на кашичицу, с друге стране захтева да испуните све што сте навели у пројекту.

 

Погледајте овај чланак: http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/193653/Drzavne-pare-i-za-vlasnike-jahti. Мислим да он довољно говори о правој намери овог фонда.

 

Коментари су на локацији: http://www.gvozden.info/strucnost-fonda-za-razvoj/


# Млађан Динкић Слободан Милосављевић Александар Гвозден кредит Фонд за развој стручност
@agvozden @ Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима