Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Србија у пеленама

rss

05.05.2019. Драган Весић

По много чему, откад је Србије и Срба, ово је била - доомановићевски речено, земља чуда, камијевси пак земља апсурда. У новијој историји, од 1990. наовамо, када је о идеолошкој трансформацији реч, док су земље источног блока веч промениле систем, из комунистичког у капиталистички, у најширем значењу тог појма, Србија је то чинила најспорије: нама је демократија у пеленама безмало 30 година па можете мислити колико је трајала трудноћа (деценијама). Сад, замислите бебу-систем од скоро 30 година. Код нас је све у зачетку, ал никако да зачне, а камоли одрасте и сазри. Много спори неки демократски сперматоозоиди и лење јајне ћелије система. Ова гинеколошка метафора можда није баш најсофистициранији избор, али веродостојно одсликава истину.

Србија у пеленама

На изборима смо углавном мењали  исто за исто па није далеко од истине оно што људи често кажу - ма сви су они исти. Ваљда зато најчешће бирају исте иако не ваљају, ретко се одлучују да гласају за промене које се плаше као ђаво од крста. И не квари власт људе, баш ни најстрашније зло - рат - него само покаже њихово право наказно лице. Чак је и доријангрејовско, у односу на лице власти, аполонско. Кад имају власт и моћ људи не пазе где газе - лешеви или цвеће, њима је то исто. Свеједно им је. Пер аспера ад астра? Ма нису овде луди да газе преко трња како би стигли до звезда - увек се нађе неко да склони трње и поспе цвеће или лешеве.  Ионако нико неће ни приметити разлику. Циљ овде увек оправдава средство, а савест се одавно одселила негде далеко.

Најновији пример је велики протест незадовољних грађана 2000. који су желели корените промене, суштинску проомену система. Демагози су им обећавали промене и нормалну државу у којој неће диктатуре, корупције, лоповлука... обећавали су демократско друштво где ће институције правне државе да функционишу и бити у служби грађана. Обећавано је да ће општи интерес бити изнад личног, да ће шансу добијати најбољи , а не најпослушнији. Док нису дошли на власт. После 5. уследио је 7. октобар. Шта је било са 6. приметило се кад је било касно.

Од самог почетка било је јасно да су нови сувише исти као стари. Не може се рећи да није било помака, да у почетку није било боље, да се назирала нада, додуше далеко на хоризонту, али све је то било кратког даха. Опет је страначка припадност била изнад стручности и опет се створила иста псеудополитичка елита у коју су ушли они због којих су грађани излазили на протесте да их једном за свагда склоне. Али, уместо да буду лустрирани и склоњени, њих је нова власт аболирала, јер... 

...Створиле су се две струје унутар ДОС, а стара власт била је марионета, средство, једних или других за међусобне обрачуна па ко успе да сакупи већину, влада.

Дакле, није било суштинских него козметичких промена и превареним и разочараним грађанима било је јасно да промене нису донеле промене. Зато је скоро половина њих прешла у табор апстинената, убеђена да је сваки напор да овде дође до промене на боље, Сизифов посао.

Зато имамо Вучића у јутарњем, дневном и вечерњем програму Пинка. Зато је Жељко Митровић парадигма за ријалити културу, за шунд уместо уметности и зато неко неписмен, попут Вучићевића, ведри и облачи медијским небом Србије...

...А пелене? Ништа: нико да се сети да их промени ни после тридесетак 
година.


# Александар Вучић Пинк ТВ ДОС Драган Весић Жељко Митровић
@avucic @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима