Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Село гори, а тоалет са чипом

rss

25.06.2014. Марко Радуловић

Након прошлонедељног писања и извештавања о лабораторији за узгајање марихуане, која је пронађена на територији наше општине, још једна вест је ових дана одјекнула из Алексинца и постала део насловних страна и ударних вести писаних и електронских медија у Србији.

Село гори, а тоалет са чипом

Овог пута тема је новоизграђени тоалет у згради општине, а кад прочитате цену изведених радова (30.000 евра) питате се шта је већа пошаст – узгајивачи марихуане или општински функционери који буџетска средства троше неморално и нерационално.

Општински функционери издвајање оволиких средстава правдају чињеницом да је нови тоалет био неопходан, јер је стари био руиниран и просто је било срамота да гости Општине улазе у такав руинирани тоалет. Око тога ћемо се, наравно, сви сложити. Тачно је да је то срамота, али када погледамо цену изведених радова и начин на који се улази у тај тоалет, срамоту морамо да посматрамо и из другог угла.

Да ли ће вас, господо општински функционери, бити срамота када гостима будете отварали врата тоалета са магнетним чипом, каква не постоје ни у елитним хотелима, ни у згради Владе, а пре тога им кажете колики је стандард житеља ове општине, са колико динара месечно преживљавају? Како ћете госту да објасните да смо једна од најсиромашнијих општина у Србији, а  тоалет нам се отвара магнетним чипом и уз помоћ сензора као да се улази у сеф Народне Банке? Да ли вас је срамота што у времену када и републичка Влада пропагира мере штедње и затезање каиша, Алексинац, као једна од најсиромашнијих општина, троши новац као да је најбогатија?

Да ли ће вас бити срамота од оних сељака, домаћина, који сиђу са села да заврше неки посао у општини и виде како разбацујете новац на ласерска врата, а они немају ни канализацију у свом селу јер се нисте сетили да обезбедите средства за исту? Да ли ће вас бити срамота тих истих људи којима је град уништио усеве, а ви уместо да купујете противградне ракете, као што раде неке друге општине, трошите новац на овакав бесмислен начин... Или је ово можда и противградни тоалет?

Да ли вас је срамота што нам тоалети у породилишту изгледају онако како изгледају и  што у граду немамо јавни тоалет ни од 1000 евра, него људи уринирају поред Моравице и иза разноразних ћошкова? Да ли вас је срамота што су подстицајна средства за запошљавање мања од ове ваше „инвестиције“? Да ли вас је срамота што je тај или добар део тог новца могао да буде усмерен ка некој народној кухињи и или ка гладној деци? Да ли вас је срамота што ништа нисте урадили на унапређивању привредног амбијента, што сте неспособни да подстакнете привредни развој и улагања, што имамо огроман број незапослених, што ништа нисте учинили да се то смањи...  Да ли вас је срамота што сте ову општину претворили у тешког болесника који је на издисају, који је изнутра труо,  док га ви споља шминкате скупоценим платоима и тоалетима? 

Зашто, господо, то није могао да буде тоалет са најскромнијом санитаријом, примерено буџетским средствима наше општине, тоалет који ће бити пре свега чист и функционалан, а не тоалет због кога ће и одборници морати да врше нужду ван општинске зграде кад не нађу портира да им дешифрује улаз у нужник... Да ли вас је срамота што нам се цела Србија смеје и што овако нешто ни Нушић, ни Домановић нису могли да предвиде и што може да се стави паралела између овог вашег и Радашиновог тоалета из серије „Село гори, а баба се чешља“. С тим што ово код нас није ни мало комично, него прелази у трагедију.

У сваком случају, о срамоти је тешко са вама разговарати. Након платоа од 300.000 евра, након скупоцених аутомобила за јавна предузећа која поједини директори користе више у приватне сврхе, након бескрупулозног запошљавања партијских кадрова, након измишљања неких нових места ради запошљавања неспосбних апаратчика, након низа нерационалних потеза, ово је још један безобразлук у вашој режији који показује да ви више немате ни образа, ни обзира. 

Ово је „шлаг на торти“ вашег недомаћинског располагања буџетским средствима и сви сте ви, господо, зрели за смене и оставке, можда и за одређене органе из сфере тужилаштва и полиције, будући  да се овде поставља и једно кључно питање - да ли су ово можда још једни измишљени радови са пренадуваним ценама и намештеним тендерима преко којих се можда системски и даље пљачка овај народ? Такво питање се свим здраворазумским људима само намеће, јер сте општину претворили у клан који води пар породица, делите послове, правите шеме и дилове, намештате послове буразерским и партијским фирмама, делите плен. Обесмислили сте живот овде, отерали из политике и друштвеног живота све оно што је поштено и што вреди и томе мора да се стане на пут у наредном периоду. У супротном од ове општине ће остати само успомена, и то ружна.

А што се тиче овог тоалета, будући да немамо јавни, поделите магнетне картице свим грађанима и прогласите га за јавни, да буде бар неке користи од те будалаштине у коју сте скркали толики новац. Ако пре тога не запослите неког страначког војника као шифранта општинског тоалета. Ко зна, можда су таква врата зато и постављена.

Од вас се, очигледно, може свашта очекивати...

 


# буџет општина Двери Марко Радуловић јавна предузећа аутомобил WC тоалет
@SPDveri @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима