Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Осврт: У сусрет изборима

rss

15.12.2016. Миодраг Тасић

Година 2016. на измаку. Година великих, такорећи невероватних успеха.

Осврт: У сусрет изборима

Мислим на Србију, разуме се. Порастао БДП за 2, 9%. Тврде одговорни. Боље речено, тврде они на власти. А, сад, колико су они одговорни, коме и за шта одговарају, друга је ствар! Оно БДП, на телевизији изговарају лепом српском скраћеницом ЏИ ДИ ПИ, заправо значи друштвени производ. Толико некако с ЏИ ДИ ПИ – јем требало би да је порастао и стандард. Тако и јесте.

Порасла цена минималног рада за 9 динара! Мало ли је? Пензије ће да порасту за један и нешто проценат. А већ сада су пензионери награђени са 5.000 динара. Што рече министар финансија, с тим ће сразмерно порасти и потрошња. Иду славе, Нова година, Божић...

Други министар, онај што су га наводно пензионери изабрали, рече да с тих 40 евра у динарима могу да се купе патике, сто кила купуса и слично. Човек није баш упућен. Питање је у шта је тај заиста и упућен, али купус не кошта у Србији 50 динара за кило. Може да се купи ван Београда и за 10 динара. Али треба отићи на пијацу и распитати се повремено. Макар да те људи виде!

Дакле, с овом једнократном помоћи пензионер би могао да купи можда и 500 килограма те здраве и еколошке намирнице. Па ако је сличан оном Феруз - паши из Змајеве песме „Три хајдука“, може се и угојити!

Бивши министар Мркоњић, (све неки министри) тврди опет да пензионери с овим парама могу купити кондоме. Усудио бих се да посумњам у потребу пензионера за кондомима. Исто тако не бих прихватио ни тврдњу колеге сатиричара Зорана Стошића, изречену код Кесића на B92, да с већ поменутим парама може да се купи конопац! Чему конопац? Штавише, могло би и неколико конопаца. Али, зашто? И један је довољан. То за оне што везују сламу или сено. Осталим пензионерима, који се не баве пољопривредом, конопац и не треба. Или можда грешим? Можда свима нама следује конопац? Ако почнемо да обрађујемо земљу, разумљиво!

Елем, вратимо се успесима. Смањила се незапосленост становништва. Порасле инвестиције. Отворена нова поглавља у приступању Србије Европској Унији. С „Косовом“ преговори теку. Постижемо успех за успехом. Ми смо фактор стабилности на Западном Балкану. Сви нас воле у окружењу. Па и шире. Не знаш где се лепше и пријатније осећаш као Србин. У Хрватској, у Босни, оној муслиманско-хрватској, Црној Гори, Албанији, а већ о фамозном Косову, да и не говоримо. Но, то и није држава. Ми их зовемо Косово, али с фуснотом! Треба одати признање нашој дипломатији за оволике успехе!

Има тога још. Средњошколци остварују победе на математичким олимпијадама. Кик боксери, ватерполисти, кајакаши освајају медаље на првенствима света или Европе. Кошаркаши Звезде и Партизана победе понекад у Јадранској лиги. Чак и фудбалски клубови начине подвиг и савладају евентуално љутог противника из Андоре или са Фарских Острва!

И сада у том општем напретку и просперитету некоме је до избора! Јер мало – мало па неко наговести изборе за пролеће наредне године. Ајд' за председничке изборе, то је у реду. Истиче мандат садашњем председнику државе и мора да се бира нови. Па макар тај нови био и овај сада. Ако се поново кандидује.

Али што неко прижељкује републичке изборе, не могу да схватим. Колико избори коштају овај богати народ? Богат, тачно. Није грешка. Кад се оволико троши, разбацује, расипа, нећу да кажем краде, то не стоји, а опет има, онда смо збиља богати. Али зашто улудо бацати паре? Уосталом, термин за изборе је тек за четири године. Ово би били превремени избори. Поново превремени. Садашња власт има апсолутну већину. Нико не може да је спречи да и даље постиже резултате какве постиже. Годинама уназад. А тим који побеђује, не мења се. Нек објасне заговорници превремених избора чему тај непредвиђени трошак!

Мада, кад боље размисли човек, има и неке користи од избора. Опет ће да се штампају леци, плакати, пропагандни материјал. Зарадиће штампарије. Новине и телевизије узеће неку пару од реклама. Транспортна предузећа зарадиће од превоза верних страначких заљубљеника с митинга на митинг. Па они што праве сендвиче, сокове, хемијске оловке, упаљаче...

Зарађују контролори на бирачким местима, маркетиншке агенције, вечити аналитичари. Богатије странке можда поткрепе неодлучне гласаче да им уделе глас на дан избора. Реториком, програмом своје странке, невероватним просперитетом који ће остварити ако победе и томе слично. Нисам упућен како се све странке боре за гласове!

Гласачима ће се привремено вратити осмех на лице. Кад чују сва предизборна обећања. Као и појединости које износе политички супарници једни о другима. Иначе, политичари су искрени једино кад причају о другима. Још једна повољна околност за изборе. Ако буду, неће бити пре пролећа. А на пролеће је већ лако. Стиже паприка, парадајз, већ помињани купус, зелена трава...

Хлеба има. Родило, хвала Богу. И, реално, није скуп. Зато игре могу да почну. Није баш први пут у историји и није да Србија утире пут нечем новом. Хлеба и игара да би народ био задовољан. Стари Римљани измислили!

Миодраг Тасић
Миодраг Тасић


# незапосленост Миодраг Тасић избори Кик бокс пензија Нова година БДП кондоми
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима