Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Нешто мало о риболову

rss

17.11.2018. Вукан Остојић

Риболов најчешће људима служи за релаксацију. Људи у риболов иду из љубави, али неки људи (ловокрадице) иду у, тако звани криволов, како би крали рибе на недозвољен начин. Најчешће то раде како би те рибе касније продавали. Али, не схватају да то узимају од природе, и од поштених људи, који ту дођу да се одморе уз природу и минимални улов.

Нешто мало о риболову

Оно што такође утиче на нестанак многих врста риба јесте ношење риба испод мера. Већина људи нема дозволу за риболов јер мисле да је то узалудно трошење новца. Уз моје мало искуство у пецању од људи сам чуо многе одговоре на питање "Зашто нема/ш/те дозволу за риболов? Неки од одговора су: "Ха, ха, шта ће ми то, кад неће да ме ухвате", "Они то ни не проверавају више"...

Пастрмка је једна од врста риба која је забрањена да се лови на живи мамац. Ову врсту рибе је дозвољено пецати на остале мамце, као што су варалице. У сваком случају, забрањено је носити ову рибу кући, што на жалост многи раде.

Још једна занимљива врста рибе јесте Цверглан или Амерички сомић, манић. Ова врста рибе се најчешће налази у језеру, и у барама, цверглана је забрањено враћати у воду живог јер он једе икру других риба и самим тим онемогућава нормално размножавање осталих врста риба.

За све врсте криволова су криви ловочувари и њихова организација. Овога не би било да се неко (ловочувавари и друштво за риболов) више укључују. Самим тим, ово је  апел на друштва за риболов.


# рибочувари риболов Вукан Остојић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима