Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Гомила толстолобика око језера Бован, нико не зна шта се десило

rss

19.09.2020. Курир

Лешеви најкрупнијих примерака толстолобика испливалих на обалама Бованског језера, а који теже и до 40 килограма, представили су праву необјашњиву појаву викендашима и посетиоцима који су јуче и прекјуче били у овом бисеру природе између Алексинца и Сокобање.

Фото: Душан Стевановић / Курир

Душан Стевановић, заљубљеник у језеро сведочи да се од села Бован до места Трубаревац налази још много ових риба, али не може да претпостави колико има ове угинуле рибе.

- Шири се несносан смрад мртве рибе, сакупљају се ту некакви кучићи, лешине, то је храна за њих. Ја сам сад на првој плажи из правца Сокобање, прошао поред два толстолобика и једног огуљеног до костију. Греота жива за овакву рибу - истиче Стревановић.

Сви који су видели ову рибу на обалама претпоставили су да су рибокрадице након специфичног начина криволова - "гребањем", убили ову рибу, али то се након провере испоставило као нетачно. "Гребање" је изузетно нехуман начин хватања риба уз помоћ оловних кука. То олово огребе кожу рибе коју лопови не ухвате тако да она због тога угине.

Миодраг Петровић, директор Заједнице риболоваца Тимочка крајна која води рибочуварску службу каже да је угинула риба женског рода и да су угинуле природним путем.

- Није било речи о гребању. Сада по вашој пријави, контактирали смо нашег човека који каже да нема трагова кука или неке друге повреде. Момак каже да има у Трубаревцу пар комада и на још два места, колико је он уочио. Сваке године дође до угинућа једног броја толстолобика. Ради се о толстолобицима који су први унети у језеро, ко зна које године. Те рибе у поодмаклој животној доби створе велику количину икре код које дође до распадања, а уз то не могу да се мресте (размножавају) и онда долази до тог процеса да изумиру. То се догађало и са шараном - открива за "Курир" Петровић и додаје да је реч "о гребању, то би мангупи извукли у чамце".

Језеро Бован је, иначе, под јаким ударом рибокрадица, сазнајемо од викендаша.

Пре четири године, рибиочуварска служба је одузета алексинчанима и дата на управљање Зајечару који пак брину о рекама у десетак општина, тако да рибокрадице умеју да "вршљају" с времена на време. Алекинчанима и Сокобањцима није мило што су то преузели људи из Зајечара због велике удаљености језера и овог града на истоку Србије.

Извор


# Бованско језеро Душан Стевановић риболов риба
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима