Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Колумна Драгана Весића: Диогенова свећа

rss

26.07.2019. Драган Весић

Диоген нема фб профил, а нема ни Декарт. Зато нису међу пријатељима просечног корисника фејсбука. Они не мисле, па да постоје, него лајкују, дакле не постоје.

Колумна Драгана Весића: Диогенова свећа

Пре скоро две и по хиљаде година, Диоген из Синопе је усред дана, са упаљеном свећом, тражио човека који презире материјално богатство, али не и духовно. Он живи скромно, аскетски. Таквог човека могао је тада да нађе, оног "чије царство није од овога света", који живи у складу са учењем кинетичке школе. Данас не би Диогену помогла ни највеца свећа да нађе човека од духа, онога који сумња и мисли. Потрошачко информатичко друштво зна за сурогат човека. Онога који лајкује, а не мисли и не сумња, али зато слепо верује у све што му са екрана поручују. Он је конзумент и дегустатор бесмисла.

Диоген из Синопе заговарао је живот у складу с природом и скромност истицао као врлину. Први је употребио синтагму "грађанин света". Он је претеча филозофских школа и субкултурних група: француског егзистенцијализма и хипика, као и свих оних који воде неконвенционалан боемски живот, којима је духовно изнад материјалног.

Данашњи човек је роб материјалног: он има интернет, друштвене мреже, виртуелни секс, али нема себе, изгубио је људскост. Модерни човек не осећа и не мисли, он је као андроид без душе, програмиран да слуша шта му са екрана медији поручују, а поручују му да је нормално оно што је вазда било ненормално, да је морално оно што је увек било неморално. Он, дакле, слепо верује.

Живи у свом симулакруму, у свету где ништа није стварно јер је - како Бодријар каже - нестварно заменило стварно. У данашње време све је постало релативно и апсурдно као у филму Матрикс: Смит се мултипликује као парадигма модерног човека, Нео покушава да га заустави у компјутерском програму (Матрикс) и врати људима стваран живот.

Модерни човек је, дакле, добио све, а заузврат изгубио себе, као да је, попут Гетеовог Фауста, склопио уговор с ђаволом. Данас је Фауста много и Мефисто задовољно трља руке. Наравно да ће човек бити преварен - пакт с ђаволом је по дифолту такав - али то ће увидети тек кад буде касно, кад ствари више не могу да се исправе.

Живимо дистопију, уместо да је чекамо, и у њој ће, као у филму Тотални опозив, ускоро моћи да се оде и летује где год пожелите, али виртуелно, што је свакао боље од виртуелног секса који дигисексуалци већ увелико упражњавају на даљину, путем скајпа и других технолошких помагала.

Човек потрошачког друштва није чуо за Диогена, јер, рекосмо на почетку, нема фб профил - са буретом на насловној - нити га помињу на фб страницама за инфантилне и емотивно незреле, као ни Декарта. Сад, није искључено да их неки траже јер су, гуглајући, наишли на њих...

Да ли је данашњи цовек, са свим оним што му прогрес нуди, срећнији него што су били људи пре двеста и више година? Добио је компјутере и мобилне телефоне да му служе, приближе континенте и људе, али је он њима почео да служи. Окружен мноштвом, са планетом на дохват руке, човек је отуђенији него икад. У свету где је само илузија стварна, човек је застрашујуће сам.


# Фејсбук друштвене мреже Прогрес Драган Весић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима